Annons

De flyttade till författarens hem på södra Öland – ”det var inte meningen”

– Vi hade inte tänkt att vi skulle flytta till Öland. Men när vi fick veta att Anna Rydstedts hem i Ventlinge var till salu kunde vi inte motstå möjligheten, säger Lena Jönsson.
Ventlinge • Publicerad 14 juli 2023 • Uppdaterad 20 juli 2023
Lena Jönsson, Hanna Hellström och Jonas Ellerström utanför Annas skrivarstuga i Ventlinge där Anna Rydstedt-sällskapets sommarmöte alltid hålls den 4 juli.Foto: Maria Wiell

Lena Jönsson och hennes make Torbjörn Lodén fick möjlighet att köpa Anna Rydstedts barndomshem i Ventlinge 1996. De fick kännedom om att huset var till salu och att det var ”en Rydstedt” som sålde det och då var de fast.

Det berättar Lena när hon tillsammans med förläggaren Jonas Ellerström presenterar den nya boken ”Anna Rydstedt – ett fotoalbum sammanställt av Lena Jönsson” under Anna Rydstedt-sällskapets sommarmöte i Ventlinge (se recension).

Annons

Lena har under flera år gått igenom 9 fotoalbum och gjort olika urval. De flesta bilderna kommer från Viktoria Bengtsdotter-Katz som är ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet men hon har även kontaktat bokförlag, tidningar och vänner. I den nya boken finns drygt 100 bilder som visar Annas liv från början till slut.

– Jag har levt med bilderna länge men jag skulle velat ha fler vuxenbilder och fler bilder från Stockholm. Men det har jag inte lyckats hitta, säger Lena Jönsson.

Hon menar att det syns en tydlig skillnad på de bilder som är tagna i Ventlinge och de som är tagna i Stockholm.

– På bilderna från Öland verkar det som om Anna är mycket mer känslomässig och avslappnad, särskilt när hon är tillsammans med djur.

För ett år sedan fick författaren Hanna Hallgren ta emot ett nyinstiftat Anna Rydstedt-pris för sin bok ”Ensamhetsträning med Majken Johansson”. I år deltog hon under sommarmötet med att läsa några nya texter, bland annat från en bok som kommer våren 2024 med titeln ”Hallelujaflickorna”.

– Så kallades de första kvinnliga frälsningsofficerarna, det vill säga de första kvinnoprästerna i Europa från 1860-talet och framåt. Jag berättar om dem men som alltid kommer det också in på mig själv, säger Hanna.

Hallelujaflickorna blir en trilogi med biografisk bas som Hanna Hallgren nu jobbar med. Hennes skrivande rör sig mellan poesi och prosa, mellan småländsk biografi, Frälsningsarmén, universitetslivet och litteraturen.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons