Annons

Daniel, 37, tar över en av Ölands bästa krogar – ”Kunde inte tacka nej”

Köksmästare på Halltorps Gästgiveri och nu tar han även över restaurangen Gamla Televerket som han kommer driva i egen regi och har ambitionen klar.
Borgholm • Publicerad 15 mars 2022 • Uppdaterad 4 april 2022
Daniel Christou tar över restaurangen Gamla Televerket.
Daniel Christou tar över restaurangen Gamla Televerket.Foto: Alexander Jensen

Nu är det klart att det blir Daniel Christou som blir ny arrendator för restaurangen Gamla Televerket. Krogen anses av White Guide som en av de bästa på Öland. Daniel Christou jobbar sedan tidigare som köksmästare på Halltorps Gästgiveri och kommer fortsatt arbeta hundra procent där.

– Jag kommer att vara krögare och kreativ ledare på Gamla Televerket men känner jag mig själv rätt så kommer jag i slutändan att vara både i köket och på golvet.

Annons

Hur kommer du hinna med både Halltorp och Gamla Televerket?

– Jag jobbade 300 timmar i månaden förra året på Halltorp och nu får jag jobba lite mindre där och mer på Gamla Televerket och det blir inga problem. Det är så det är i den här branschen och jag gillar att jobba mycket för det leder till utveckling.

När erbjudandet om att ta över Gamla Televerket kom så kunde han inte tacka nej.

– Jag har aldrig drivit något själv förut utan bara åt andra och jag kunde inte tacka nej till detta, då hade jag ångrat mig. Jag kommer att jobba med ett fantastiskt team och utan dem kommer det inte att gå.

De får nycklarna den 1 april och den 28 april är tanken att smygöppna restaurangen. Fram till dess kommer de att byta delar av inredningen, borden och stolarna samt en liten renovering av baren utomhus.

– Vi kommer att fräscha upp lite så att folk ser att det sker något nytt men det får inte bli för nytt. Tommy och Gith har byggt upp ett fantastiskt fint rykte och deras arv vill vi vårda.

Gamla Televerket kommer att ha en levande meny som styrs av säsongen och vad leverantörerna kan leverera.

– Jag vill jobba med så mycket lokala råvaror som möjligt för att på det viset gynna våra lantbrukare. Sedan kommer vi att ha ett stort sortiment med naturliga viner. Det kommer inte att bli fine dining utan en bistro där man kan komma som sig själv.

Planen finns också att servera pizza.

– Vi kommer att erbjuda sex olika pizzor i napolitansk stil med svenska råvaror av högsta kvalité och det blir olika pizzor beroende vilken säsong det är.

Annons

Kommer ni att servera luncher?

– Inte under högsäsong och då öppnar vi tidigare på dagen istället. Men det kan bli luncher under hösten och vintern, vi får se.

Vilken är din matfilosofi?

– För mig är det viktigt att jobba med produkter som är i säsong och inte är genmanipulerade för vi ska vara rädd om vår värld. Sedan är det roligt att jobba på det här sättet också för det är en utmaning. Det gäller att förädla produkter på sommaren till vintern då det inte finns så stort utbud.

– Vi kommer också att jobba mycket med hela djur och därför kommer styckningsdetaljerna att variera. Det är viktigt att ta tillvara på hela djuret och inte bara filéerna.

Kommer du att rikta in dig mot något särskilt kök?

– Jag inspireras av smaker från hela världen och vi vill inte låsa oss fast vid någon särskilt kök utan kommer att vara flexibla.

37-åriga Daniel Christou kommer från Cypern och började sin karriär där men efter lumpen gick flyttlasset till Stockholm där han har jobbat på flera välrenommerade krogar. För två år sedan flyttade han till Stora Rör med familjen.

– Att byta betongen mot skogen är det bästa vi har gjort och vi trivs väldigt bra. Enda nackdelen är egentligen att vi är så beroende av våra bilar annars är det bara fördelar.

– I början av karriären jobbade jag på många olika krogar men det var viktigt för utvecklingen och en investering för framtiden. Allt jag har lärt mig vill jag investera här och det är en långsiktig satsning.

Annons

Vad är din ambition?

– Jag vill att det ska gå så bra som möjligt men jag är inte intresserad av att tjäna miljoner och åka runt i den nyaste Mercedesen, det finns saker som är viktigare i livet.

– För mig handlar det mycket om att förmedla kunskap till folk om vilka fantastiska råvaror våra lantbrukare producerar. Vi är skyltfönstret för bondgårdens produkter och vill visa hur man förädlar dem på bästa sätt.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons