Annons

Dagarna efter festivalen: ”Det blev verkligen så bra som vi tänkte oss”

Två dagar efter festivalen Öland Roots avslutning sammanfattar kommunikationsansvarig Mir Grebäck von Melen de fyra intensiva dagarna. ”Vi är otroligt nöjda, det blev så bra som ett femtonårsjubileum skall vara!”
Stora Frö • Publicerad 18 juli 2018
När Öland Roots fyllde 15 år fylldes festivalområdet av unga och äldre, av musikälskare av alla de slag. ”Det blev verkligen så bra som vi tänkte oss”.
När Öland Roots fyllde 15 år fylldes festivalområdet av unga och äldre, av musikälskare av alla de slag. ”Det blev verkligen så bra som vi tänkte oss”.Foto: Emelie Nordquist

– Andra år har vi dagarna närmast efter festivalen tänkt att ”aldrig mer”. Men i år känns det tvärtom, alldeles för lång tid innan vi får göra om det igen om ett år, säger Mir Grebäck von Melen.

Hon berättar om stämningen, om samverkan mellan olika grupper inom festivalen, om alla härliga människor och artister, men också samarbetet med andra aktörer.

Annons

– Allt har fungerat jättebra, vi har haft regelbundna genomgångar och följt upp när något oväntat har inträffat. Vi har haft ett utmärkt samarbete med polisen och alla har hjälpt till. Det tog 15 år, men nu har vi kommit dit vi ville.

– Vi har också haft Kvinnojouren på plats vilket har inneburit en extra trygghet. Det är överhuvudtaget en trygg plats vi vill skapa, och jag vet att vi har lyckats, säger Mir.

Hon lyfter fram de tydliga värderingar som genomsyrar festivalen och som alla närvarande, artister och publik, tar till sig. Upplevelsen är att alla, precis alla, hjälps åt med allt ifrån att hålla rent på området, att sortera sopor, helt enkelt skapa en festival tillsammans.

Festivalen Öland Roots lockar återkommande stora skaror av besökare och artister. ”Vi gör det här tillsammans, ingen kommer hit enbart som besökare”.
Festivalen Öland Roots lockar återkommande stora skaror av besökare och artister. ”Vi gör det här tillsammans, ingen kommer hit enbart som besökare”.Foto: Emelie Nordquist

– Vi har varje år en målsättning att skapa en trygg plats för våra besökare och är man trygg kan man också prata om det som inte fungerar så bra. Men det är ofrånkomligt att de svårigheter och bekymmer som man har hemma, dem tar man lätt med sig även till en festival. Så visst finns det inslag som vi önskar att vi hade sluppit. Men glädjen och kärleken är det som dominerar och som gör att människor och artister kommer tillbaka år efter år.

”Är man trygg kan man också prata om det som inte fungerar så bra.”

Nytt för i år var att det fanns en särskild Barncamping. Egentligen började det med att man bytte namn från Familjecamping till just Barncamping. Det ledde till att den byggdes upp så att barnen skulle styra platsen.

– Istället för spisplattor som kan vara farliga för barn hade vi en microvågsugn, vattenposten var lägre just här så att barnen skulle kunna använda den och överhuvudtaget var detta barnens plats. Och det var många barn som kom dit, på lördagförmiddagen hade vi 300 barn incheckade på campingen.

Öland Roots har vuxit och blivit känd över hela landet och även utomlands. Men festivalledningen är tydliga med att det är Kalmar län som är huvudmålgrupp.

– Vi startade med festivalen för att den skulle få Öland att blomma, vi vill vara en aktör på Öland, det är det allra viktigaste för oss.

Finns det något särskilt som du vill nämna bland allt det som hände under de fyra dagarna?

– Då måste jag säga Syster Sol och hennes show på torsdagskvällen. Hon hade med sig 30 kvinnor och de bjöd på en fantastisk show. Den stod för kvinnors plats, för jämlikhet, för glädje. Det är något vi har arbetat för länge, att uppmärksamma det. Det var härligt!

Annons

En annan höjdpunkt under festivalen var den för året nya Ogräs Bar. En restaurang med mat tillagade av den kände ekokocken Erik Måneld. ”Det var något väldigt speciellt att kunna servera mat som vi själva har odlat”, säger Mir Grebäck von Melen.

– Rödbetssorbeten var helt sagolik!!

Nu pågår efterarbetet. Trötta men glada och med många minnen i bagaget kommer arrangörerna att tillsammans med många frivilliga städa området och ta ner allting som byggdes upp inför festivalen.

– Det tar 2-3 veckor, det är mycket som skall sorteras och lämnas iväg, mycket tar vi vara på till nästa år, säger Mir som har varit med i festivalledningen i 11 år.

Femtonårsjubiléet blev så bra som man hade hoppats och önskat, nu ser man fram mot de kommande femton åren.

Förutom Ogräs Bar fanns det en mängd matställen att välja på för festivalbesökarna, till och med festivalens egna kroppkakor kunde avnjutas.
Förutom Ogräs Bar fanns det en mängd matställen att välja på för festivalbesökarna, till och med festivalens egna kroppkakor kunde avnjutas.Foto: Emelie Nordquist
All nödvändig service fanns inom festivalområdet, inte minst behövde mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning kunna laddas.
All nödvändig service fanns inom festivalområdet, inte minst behövde mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning kunna laddas.Foto: Emelie Nordquist
Försäljning av kläder och en hel del annat fanns inom området, men också byteshandel. Allt enligt de grundläggande värderingarna om återbruk och att värna miljön.
Försäljning av kläder och en hel del annat fanns inom området, men också byteshandel. Allt enligt de grundläggande värderingarna om återbruk och att värna miljön.Foto: Emelie Nordquist
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons