GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Besked: Råder eldningsförbud på Öland – nya regler för grillning

Hög brandrisk och inget regn i sikte – nu blir det förbud mot eldning och viss grillning.
Förbudet gäller dock inte vid platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg.
Framöver måste du ha koll på var du får grilla.
Framöver måste du ha koll på var du får grilla.
Foto: Ivanko_Brnjakovic

Eldningsförbud gäller hela Kalmar län från klockan 12.00 torsdagen den 10 juni gäller eldningsförbud i hela Kalmar län. Beslutet gäller tills vidare enligt pressmeddelande från Länsstyrelsen.

”Eldningsförbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fast bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). ”

Det finns dock ett undantag: ”Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningsställda platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg. Typiskt för sådana platser är att dessa är avgränsad med obrännbart material som exempelvis betong eller stensättning och har bred markyta med grus eller annat icke brännbart material runt grillplatsen.”

Anledning till eldningsförbudet är hög risk i nutid och ingen nederbörd att vänta närmsta framtiden.

"Räddningstjänsterna i länets alla kommuner gör löpande bedömningar och analyser av hur brandrisken utvecklas.”

Läs mer