Annons

Då ska breda massan vaccineras – Det här gäller för delårsboende

Nu har Region Kalmar län släppt planeringen för vaccineringen av alla åldersgrupper. Sedan tidigare har det sagts att allt ska vara färdigt till midsommar men det är inte längre troligt.
Öland • Publicerad 12 mars 2021
Under fredagen presenterade Region Kalmar län planeringen när det gäller vaccineringen av de olika åldersgrupperna.
Under fredagen presenterade Region Kalmar län planeringen när det gäller vaccineringen av de olika åldersgrupperna.Foto: Inside Creative House

I slutet av mars är det dags för personer i åldrarna 77-79 år att bli vaccinerade. På fredagens pressträff presenterades också när övriga åldersgrupper ska få sina sprutor och hur det ska gå till. I Oskarshamn, Västervik och Kalmar kommer de att öppna särskilda vaccinationscentraler för att kunna vaccinera så många personer som möjligt på så kort tid som möjligt. Tanken är att vaccinering även ska ske kvällar och helger. I övriga kommuner blir det vaccinering hos hälsocentralerna och privata läkarmottagningar.

Region Kalmar län har också gjort upphandling som innebär att de allra största företagen i länet, som Scania i Oskarshamn, Xylem i Emmaboda och Södra Cell i Mönsterås, kommer att vaccinera sin egen personal.

Annons

– Vi är i startgroparna för att bredda vaccinationerna till fler grupper. Vi har resurserna att vaccinera, det enda som begränsar oss är vaccintillgången. Det senaste beskedet om minskade leveranser från AstraZeneca har lett till att vi i dag fått ta ett omtag kring vaccinationsplanen, Sofia Hartz, planeringsdirektör på regionen.

77-79-åringarna har den här veckan fått informationsbrev och kommer att börja vaccineras i slutet av mars. 70-76-åringar kommer att vaccineras i början av april.

60-69-åringar och personer i resterande riskgrupper 18-59 år kommer att vaccineras från slutet april. 18-59-åringar kommer att börja vaccineras i slutet av maj.

– Det är planen som ligger nu men det kan ändras snabbt beroende på hur vaccinleveranserna blir.

Beskedet från Astra Zeneca innebar att planeringen sköts fram en månad. Sedan tidigare har det sagts att alla ska vara vaccinerade till midsommar. Det ser väldigt osäkert ut nu.

– Vi kan i dagsläget säga när vi börjar vaccinera den breda allmänheten men inte när det är färdigt. Det beror på att vi är osäkra på hur det blir med några av de framtida vaccinleveranserna. Jag tror inte att vi är klara till midsommar som det ser ut nu.

Hur ser vaccineringen ut för de som inte är skrivna i länet?

– Vi vill helst att man ska ta både första och andra dosen här. De som är delårsboende bokar sig som alla andra.

De som bor här permanent får ingen förtur?

– Nej de får ingen förtur på det sättet. Däremot kan det bli aktuellt för de delårsboende att de får komma till vaccinationscentralerna eftersom det där finns större kapacitet.

Här saknas innehåll

”Det är planen som ligger nu men det kan ändras snabbt beroende på hur vaccinleveranserna blir. ”
Sofia Hartz, planeringsdirektör.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons