Annons

Då övas det inför en kärnkraftsolycka

Nästa år är det Kalmar läns tur att hålla i en omfattande kärnkraftsövning.
– Det kommer vara en kärnkraftsövning uppdelad i fem delmoment och som alla utgår ifrån de förändringar som de nya beredskapszonerna innebär, säger krisberedskapshandläggaren.
Kalmar län • Publicerad 19 januari 2023 • Uppdaterad 20 januari 2023
Nästa år är det länsstyrelsen i Kalmar läns tur att genomföra den regionala kärnkraftsövningen KKÖ24.
Nästa år är det länsstyrelsen i Kalmar läns tur att genomföra den regionala kärnkraftsövningen KKÖ24.Foto: Länsstyrelsen

Nästa år är det länsstyrelsen i Kalmar läns tur att genomföra den regionala kärnkraftsövning som rullar på de olika kärnkraftslänen Kalmar, Uppsala och Halland. Övningen KKÖ24 kommer att fokusera på de förändringar som gäller efter att beredskapszonerna runt kärnkraftverken förändrats. Då den yttre beredskapszonen runt Oskarshamn expanderat till 25 kilometer innebär det att norra Öland omfattas av skärpta skyddsåtgärder om en kärnkraftsolycka skulle inträffa. Boende och fritidshusägare ska därför ha fått jodtabletter, varningsmottagare för inomhusbruk och information om vad man ska göra vid en olycka.

Här saknas innehåll

Då den yttre beredskapszonen runt Oskarshamn expanderat till 25 kilometer innebär det att norra Öland omfattas av skärpta skyddsåtgärder om en kärnkraftsolycka skulle inträffa.
Då den yttre beredskapszonen runt Oskarshamn expanderat till 25 kilometer innebär det att norra Öland omfattas av skärpta skyddsåtgärder om en kärnkraftsolycka skulle inträffa.Foto: Lantmäteriet

Just nu är kärnkraftsövningen i planeringsstadiet, när den väl drar igång nästa år kommer den inte påverka allmänheten nämnvärt.

Annons

– Övningen kommer pågå vid fem olika delmoment. Ett av delmomenten är ett scenario som innebär att ett utsläpp ska ha skett och där man då kommer öva strålmätning inom beredskapszonerna. Det är möjligtvis då allmänheten skulle kunna märka av någon övningsaktivitet. Men vi har inga detaljer kring vilken plats vi kommer befinna oss på än, säger Frida Tidäng, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Budgeten och tidsplan för den omfattade övningen är ännu ej satt. Länsstyrelsen håller ett startmöte den 9 februari.

– Det här är inget som uppkommer på grund av omvärldsläget. Det här är en återkommande övning som har gjorts i flera år. Det ingår i kärnenergiberedskapen att göra dessa övningar, säger Frida Tidäng.

Fakta

Nya beredskapszoner

Den 1 juli 2022 implementerades de nya beredskaps- och planeringszonerna kring kärnkraftverken i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Den inre beredskapszonen har en ungefärlig utsträckning på fem kilometer, den yttre beredskapszonen på 25 kilometer och planeringszonen 100 kilometer.

De nya beredskapszonerna ”ska göra det enklare att genomföra effektiva skyddsåtgärder som utrymning, inomhusvistelse och intag av jodtabletter om det skulle hända en kärnkraftsolycka” enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons