Annons

Cyberattacken – så påverkas Borgholm: ”Säkra vår verksamhet”

– Man har sett trafik och att det hämtats data, men i nuläget vet inte vi vad det är för data.
Borgholms kommunchef Jens Odevall efter måndagskvällens intrång i Ölandskommunernas gemensamma IT-system.
Borgholm • Publicerad 13 december 2022
Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.
Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.Foto: Michael Ståhl

Varningen om intrånget kom utifrån. Kommunerna kontaktades på grund av misstänkt aktivitet.

– Jag var i kontakt med en statlig myndighet om detta igår kväll, säger Jens Odevall på tisdagsmorgonen och vill inte gå in på vilken myndighet det handlade om.

Annons

Vad vet ni om intrånget? Ett utpressningsförsök eller sabotage?

– Det vet jag inte än. Det är lite för tidigt att säga, vi vet inte detaljerna. Men man har sett trafik och att det hämtats data, men i nuläget vet inte vi vad det är för data.

Med anledning av intrånget i IT-systemet har både Borgholm och Mörbylånga bildligt talat klippt internetkabeln för in- och utgående trafik. Mörbylångas hemsida ligger därför nere sedan i går kväll, mejlsystemet ligger nere hos båda kommunerna.

– Sedan finns det lite skillnader kommunerna emellan. Vår (Borgholms) webbplats ligger utanför, på en extern server så vår hemsida fungerar, säger Jens Odevall till Ölandsbladet.

Avstängningen påverkar flera av kommunens system där den exakta lägesbilden i Borgholm förväntas klarna under förmiddagen. Primärt handlar det om att ingen utanför verksamheten ska drabbas

– Vi ska säkra vår verksamhet. I vård- och omsorg får man arbeta mer manuellt, vilket det finns rutiner för. Det kan till exempel handla om nyckelfria system som inte fungerar.

Även andra verksamheter påverkas.

– Vi får till exempel kolla upp VA och el, men det verkar ha fungerat i natt.

Trygghetslarmen, fungerar de?

– Det tror jag.

Annons

Vad händer på IT-sidan?

– Nu tar IT in det stöd som behövs för att säkra och täppa igen hålen.

Prognos? När kan ni öppna systemen?

– Det här kan ta flera dagar.

Även kommunala bolag påverkas. Den som besöker Borgholm Energis sajt under morgonen möts av följande meddelande: ”På grund av en pågående IT-attack har vi som säkerhetsåtgärd stängt ner våra IT-system vilket gör att det just nu inte går att nå oss via e-post samt att vi har begränsad tillgänglighet via telefon”.

” Vi ska säkra vår verksamhet”
Jens Odevall
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons