Annons

Cyberattack mot Öland - kommunerna har stängt av internet – ”krissituation”

Ett intrång i Borgholm och Mörbylånga kommuns gemensamma IT-system upptäcktes sent på måndagen.
Öland • Publicerad 13 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: solarseven

– Vi började få indikationer på någon typ av yttre påverkan i vår IT-miljö. Då aktiverades vår krisledning, säger Mörbylångas kommunchef Ann Willsund till Ölandsbladet på tisdagsmorgonen.

En första åtgärd blev att stänga av internet in i de två Ölandskommunernas system.

Annons

– Under natten har vår stab jobbat med det här och vi har kunnat konstatera att vi haft ett angrepp. Vi har därmed gått från att hantera en incident till att hantera en krissituation, fortsätter Willsund.

– Vi har även kopplat på externa aktörer som jobbar för fullt med detta.

Mörbylångas kommunchef Ann Willsund.
Mörbylångas kommunchef Ann Willsund.Foto: Andreas Yngvesson

Allmänheten påverkas bland annat genom att kommunen inte går att nå via mejl, och Mörbylångas webbplats ligger nere. I och med att internet har stängts av påverkas olika system som används inom kommunens verksamhet.

– Det kommer alltså bli en extra utmanande situation för våra medarbetare. Vår kärnverksamhet är igång, men med vissa begränsningar då vissa system inte går att använda.

Vem som ligger bakom intrånget, och varför, är okänt.

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons