Annons

COVID-19: Snart drar vaccineringen av barn i gång – Så kommer det att gå till

Snart drar covid-vaccineringen av barn mellan 12 och 15 år igång i Borgholms kommun.
Borgholms kommun • Publicerad 12 oktober 2021
Planeringen inför vaccineringen av barn mellan 12-15 år är i full gång.
Planeringen inför vaccineringen av barn mellan 12-15 år är i full gång.Foto: Pornpak Khunatorn

I slutet av september meddelade folkhälsomyndigheten att även barn från 12 år och upp till 15 år skulle erbjudas vaccin för covid-19. Sedan dess har planeringen varit i full gång. I Borgholms kommun kommer eleverna att bli vaccinerade av skolsköterskorna via barn- och elevhälsan på Åkerboskolan och Slottsskolan.

– Det är egentligen regionen som har ansvaret för vaccineringen men för barnens bästa har vi valt ställa upp och hjälpa till, säger Karin Albertz, barn- och elevhälsochef i Borgholms kommun och fortsätter:

Annons

– Vi är vana vid att vaccinera genom det nationella vaccinationsprogrammet som utförs av skolsköterskor. Det som är annorlunda nu är att det är så många fler som ska vaccineras.

Behöver ni öka bemanningen?

– Vi räknar med att klara detta inom de ramar som vi har.

Region Kalmar län har sedan tidigare skickat ut brev till vårdnadshavare med information om vaccinationen och med en blankett för medgivande. Sista inlämningsdagen för denna är imorgon. (läs onsdag 13 oktober).

– Vi vet därför ännu inte hur stort intresse är eller hur många som ska bli vaccinerade. Men planen är att börja måndagen den 18 oktober och det gäller barn som har fyllt 12 år och äldre. Vi har tagit höjd för att intresset ska vara stort.

När beräknar ni vara klara med vaccineringen?

– Vi beräknar bli färdiga med den första dosen innan höstlovet som börjar vecka 44.

Vilket vaccin kommer att erbjudas?

– Pfizer är det vaccin som är godkänt för denna åldersgrupp.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons