Annons

Covid-19: Smittskyddet vädjar inför sportlovet – Är resan verkligen nödvändig?

Smittspridningen i länet fortsätter att minska. Men smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin ser flera utmaningar framöver, bland annat sportlovet.
Öland • Publicerad 12 februari 2021
Smittskyddsläkaren vädjar till invånarna i länet att verkligen fundera på om planerade resor under sportlovet är nödvändiga.
Smittskyddsläkaren vädjar till invånarna i länet att verkligen fundera på om planerade resor under sportlovet är nödvändiga.Foto: Bo Åkesson

På fredagsförmiddagen kallade Region Kalmar till presskonferens för att rapportera om läget just nu när det gäller coronapandemin och vaccinationskampanjen i länet.

Det står klart att smittspridningen minskar i länet.

Annons

– Det ser rätt så bra ut, det har minskat vecka för vecka här i länet. Men det finns en osäkerhet framöver. I andra län har minskningen stannat av och istället blivit en platå och i vissa andra län har smittspridningen snabbt ökat igen, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Hon framhåller att det är viktigt att fortsätta följa de allmänna råd och restriktioner som finns. Särskilt nu när sportlovet närmar sig.

– Det finns ingen avrådan från att resa i Sverige men var och en måste fundera på om det verkligen är nödvändigt att resa nu. Om det är så, då måste resan göras så smittsäker som möjligt.

– Utvidga inte din bekantskapskrets bara för att du åker bort. Du måste veta hur du ska göra om du uppvisar symtom på covid-19 när du är borta. Då gäller det att provta sig och isolera sig. Om du insjuknar måste du veta att du kan resa hem på ett smittsäkert sätt. De här råden gäller även om du är ledig men väljer att vara hemma.

Det är ännu osäkert hur omfattande spridningen av den brittiska coronavarianten är i länet.

– Vi har haft två fall hittills. Vi har skickat flera stickprov som vi hoppas få svar på under nästa vecka. I resten av landet utgör den brittiska varianten mellan 6-15 procent av alla positiva resultat och jag skulle tro att vi också ligger där omkring.

Ska vi vara oroliga för att vaccinet inte biter på de nya varianterna?

– Nej, inte i dagsläget. De här kommer alltid att förändras lite grann. På sikt kommer läkemedelsbolagen att kunna skräddarsy vaccin för de olika mutationerna.

Hon ser att smittspridningen minskar inom vård och omsorg vilket förmodligen beror på att många har vaccinerats. Nu riktar smittskyddet resurserna till övriga samhället.

– Vi har några större arbetsplatser i länet och ser vi att det blir ökad smittspridning där så vill vi i ett tidigt skede ingripa och försöka bromsa spridningen innan den blir jättestor. Vi för en dialog med företagen och vårt råd är att passa sig i fikarummet. En del fokuserar helt på kundkontakten men tänker inte alltid på att det är lika lätt att smittan sprids i personalen.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons