Annons

Covid-19: Så många har vaccinerats senaste veckan

3 536 ölänningar har fått minst en dos av vaccinet mot covid-19. Nästa vecka är det nästa åldersgrupps tur att boka in sig.
Öland • Publicerad 26 mars 2021
Borgholms kommun ligger i toppen i landet vad gäller andel vuxen befolkning som fått vaccin.
Borgholms kommun ligger i toppen i landet vad gäller andel vuxen befolkning som fått vaccin.Foto: Pressbild

Det framgår av aktuell statistik ur vaccinationsregistret. I Borgholms kommun har 1 683 personer fått den första vaccindosen vilket motsvarar 18 procent av den vuxna befolkningen. 1 092 personer har fått andra dosen vilket är 11,84 procent av vuxna befolkningen.

Det innebär att Borgholm fortfarande ligger bland toppen i landet, vad gäller andel av befolkningen som har blivit vaccinerad. Men det märks att tillgången på vaccin har varit sämre. Den senaste veckan är det 58 personer som har fått första dosen och bara 19 personer har fått andra dosen.

Annons

I Mörbylånga kommun har 1 853 personer fått den första dosen vilket motsvarar 15,22 procent av den vuxna befolkningen. Det innebär att den senaste veckan har 161 personer fått den första dosen.

Totalt har 984 personer har fått den andra dosen vilket är 8 procent av den vuxna befolkningen. Den senaste veckan har 28 personer fått den andra dosen.

I hela Kalmar län har 35 661 personer i Kalmar län har fått minst en dos vaccin som skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19. 14 953 personer har också fått en andra dos och är färdigvaccinerade. Totalt 50 614 doser har fördelats. Av de som vaccinerats är 33 671 folkbokförda i länet.

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering fram till den 21 mars hade 16,7 procent av den vuxna befolkningen över 18 år i länet då fått en första dos mot 11,1 procent för hela riket. 7,6 procent i länet hade också fått sin andra vaccinspruta, motsvarande siffra för hela landet var 5,1 procent.

80 procent i gruppen 90 år och äldre hade då fått en första dos, 63 procent hade fått bägge doserna. I gruppen 80-89 år var motsvarande siffror 67 respektive 28 procent. I gruppen 70-79 år har 16 procent fått en första dos.

När det gäller särskilda boenden i länet har 92 procent av de boende fått sina två vaccindoser, för personer med hemtjänst är motsvarande siffra 69 procent.

Region Kalmar län meddelar i ett pressmeddelande att nästa vecka får personer födda 1945-1951 brev med information och uppmaning om att boka tid för vaccination. Redan nu går det bra för denna grupp att gå in på 1177.se för bokning. Antalet lediga tider är dock begränsade, men i takt med att mer vaccin kommer till länet kommer fler tider till hälsocentralerna och de privata läkarmottagningarna inom Hälsoval Kalmar län att läggas upp.

Region Kalmar län följer Folkhälsomyndighetens beslut när det gäller de olika vaccintyper som finns. Tills vidare fortsätter pausen när det gäller Astra Zenecas vaccin för personer under 65 år. Samtliga vacciner är konstaterat effektiva för att förhindra allvarlig sjukdom.

”Bokar man tid för vaccination kommer man att få det vaccin som finns tillgängligt. Det finns alltså ingen möjlighet att själv välja vaccin. Vaccinationen är gratis, men om man av någon anledning avstår från en bokad vaccination eller inte vill ta det vaccin som erbjuds räknas det som ett uteblivet vårdbesök och innebär en avgift på 200 kronor”, skriver regionen i pressmeddelandet.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons