Annons

Covid-19: Ökad smittspridning - kommunala verksamheter drabbade

Den senaste veckan har spridningen av covid-19 fortsatt öka i Kalmar län inte minst inom flera kommunala verksamheter.
Öland • Publicerad 15 juli 2022
Antal konstaterade fall av covid-19 ökar igen.
Antal konstaterade fall av covid-19 ökar igen.Foto: Peter Boström

Smittspridning av covid-19 har på nytt tagit fart i Kalmar län. Fler kommunala verksamheter har drabbats.

– Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt. Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin. Det är en uppmaning som gäller alla, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Annons

Trots att det enbart förekommer begränsad provtagning är antalet bekräftade fall högre än tidigare somrar. Omikronvarianten BA 5 är för närvarande helt dominerande bland dem som insjuknat i länet.

Här saknas innehåll

– Det är en mer smittsam variant som kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och personer som har haft covid-19. Men både vaccination och genomgången sjukdom är ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Lisa Labbé Sandelin.

Inom vården märks den senaste veckan ingen ökad belastning av inneliggande med covid-19. Sedan början av juli använder personal inom sjukvården och den kommunala omsorgen munskydd vid nära patientkontakt. Vid sjukdomsutbrott råder munskydd i alla situationer.

Det går att boka sig för vaccination via 1177.se. För gruppen 12-17 år ges en första och andra dos. För personer 18-64 år ges också en tredje dos och för dem som fyllt 65 år eller tillhör någon riskgrupp dessutom en fjärde dos.

I början av hösten kommer de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp att kunna få ytterligare en påfyllnadsdos. Det kommer då också att ges möjlighet för 18-64-åringar att ta en fjärde dos.

”Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin. Det är en uppmaning som gäller alla.”
Lisa Labbé Sandelin
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons