Annons

Coronasäkrar grillfesten: ”För att klara sommaren”

Ölands största sommarrestaurang bygger ut för att corona-anpassa.
Samt för framtida hundliv.
– Vi strävar inte efter fler gäster, snarare handlar det om alternativa platser.
Löttorp • Publicerad 30 april 2021 • Uppdaterad 6 maj 2021
Lammet & Grisen – utökar för att ta emot färre gäster.
Lammet & Grisen – utökar för att ta emot färre gäster.Foto: Michael Ståhl

Lammet & Grisen – långbänkar, trångt runt de rustika borden och under högsäsong med över 500 på många sätt heta gäster per sittning på förhållandevis liten yta.

Med andra ord, en mardröm för smittskyddsläkare och något för ägarna att ta tag i.

Annons

– Om de restriktioner vi har just nu fortsätter över sommaren får vi det jättesvårt, förklarar vd Mattias Richert och har sökt bygglov för en knappt 80 kvadratmeter stor uteplats.

– Av två skäl, dels att klara den här sommaren med rimligt antal gäster och då pratar vi ändå hälften mot en vanlig sommar, dels har vi under flera år tittat på en utbyggnad för att lösa ett annat dilemma – gäster som vill ha med sig sina hundar. På en sådan här uteplats kan hundarna ligga under bordet.

Med nuvarande restriktioner kan uteplatsen ta emot 40 – 50 gäster.

– Vi strävar inte efter fler gäster, snarare handlar det om alternativa platser. Och att ha luftigt och glesare är ju rätt trevligt, säger Mattias Richert.

Samtidigt när han ett hopp om lindrigare restriktioner framgent.

– Jag hoppas att det inte blir så här tufft i sommar, å andra sidan har vi under den här tiden blivit experter på att anpassa oss, konstaterar han efter den gångna vintersäsongen på Lammet & Grisen i Sälen.

– Det är en hemsk tid för branschen, men vi tror att vi överlever i dubbel bemärkelse.

I bygglovsansökan sägs att byggstarten är planerad till den 1 juni vilket ska möjliggöra klart och färdigt till säsongstarten 17 dagar därpå.

Planerna på en stugby, hur ligger ni till där?

– Det går så bra det kan och är inne i detaljplanefasen med flera utredningar som ska göras. Det här ska bli något riktigt bra och då får det ta den tid det tar.

”Det är en hemsk tid för branschen, men vi tror att vi överlever i dubbel bemärkelse.”
Mattias Richert
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons