Annons

Corona-restriktionerna avvecklas i nästa vecka

Från och med den 9 februari slopas pandemirestriktionerna i Sverige.
Sverige • Publicerad 3 februari 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) vid torsdagens presskonferens.
Statsminister Magdalena Andersson (S) vid torsdagens presskonferens.

Beskedet lämnades av statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, vid en pressträff som inleddes klockan 08.15 på torsdagen.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, säger statsministern som inledning för att sedan gå igenom läget och sammanfatta:

Annons

– Det förbättrade kunskapsläget, läget inom vården, och den kraftigt ökade vaccinationsökningen gör att vi kan öppna upp samhället.

– Vi kan nu återgå till vardagen.

Restriktioner tas alltså bort som berör allmänna och privata sammankomster, offentliga tillställningar, serveringsställen, mässor, handelsplatser, kollektivtrafik, cuper, tävlingar och andra större aktiviteter inomhus. Rådet att avstå större sociala sammankomster slopas likaså, liksom inreserestriktionerna som införts för nordiska länder.

Det poängteras flera gånger att pandemin inte är över, smittspridningen är fortsatt hög och även i fortsättningen ska man stanna hemma när man är sjuk. De särskilda rekommendationerna för ovaccinerade kommer att ligga kvar, och beskedet är att tillhör man den gruppen bör man verkligen vaccinera sig.

– För att motverka en ny skjuts av smittspridning bör återgång till arbetsplatserna ske successivt, säger Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten kommer att begära att klassningen av covid-19 som samhällsfarlig sjukdom ska upphöra, och tillfälliga covid-lagar ska upphävas.

– Folkhälsomyndigheten har omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Det betyder inte att pandemin är över. Men det betyder att vi kan leva med pandemin, säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons