Annons

Corkovics hårda ord om Sjöstugans förfall: ”Under all kritik”

I förfall, lämnad åt sitt öde, vanskött – alla epitetet sägs passa in på Sjöstugan-fastigheten i Byxelkrok.
– Det är en skamfläck, fyller kommunalrådet Ilko Corkovic (S) i.
Byxelkrok • Publicerad 17 april 2024 • Uppdaterad 18 april 2024
Sjöstugan i Byxelkrok anno 2023.
Sjöstugan i Byxelkrok anno 2023.Foto: Alexander Jensen

Sensommaren 2021 hade Ölandsbladet flera insändare om Sjöstugans redan då långt gångna förfall.

”Ägaren ser ut att ha lämnat den och det som en gång var byns stolthet är idag en skamfläck”, skrev exempelvis ortsbon Sven-Göthe Lidheim.

Annons

Ägaren Ming Yus svar då:

– Jag förstår att folk tycker det är tråkigt att det har varit stängt i flera år men det gick inte ihop. Men vi kommer att se till att det ser bättre ut framöver.

Idag, snart tre år senare, säger en ortsbo till Ölandsbladet:

– Det ser likadant ut som tidigare. Inget har hänt där.

Restaurangfastighetens miserabla skick, vilket även gäller för grönytorna utanför, var nyligen uppe för diskussion i kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau).

Detta då ett gammalt medborgarförslag, ”Gör något åt Sjöstugan i Byxelkrok”, efter en lång vandring i maktens korridorer till slut hittat fram till beslutsfattarna.

Som raskt lämnade över bollen till miljö- och byggnadsnämnden.

Beslutet om Sjöstugan

– att överlämna ärendet till miljö- och byggnadsnämnden för att undersöka om det finns skäl för att skapa ett tillsynsärende för bristande skötsel och underhåll för fastigheten.

– att ge uppdrag till kommunstyrelsen (tekniska avdelningen) att se över skötseln av den kommunala marken mellan utegymmet och Sjöstugan.

– Ja, de får titta på om det är ett tillsynsärende eller inte, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och är inte nådig i sin kritik mot Sjöstugans ägare.

– Utvecklingen är under all kritik, förfallet är fullständigt. Jag har full förståelse för att folk reagerar. Vi (kommunen) ska göra vad vi kan, Sjöstugan är en skamfläck.

Har kommunen någon kontakt med ägaren?

Annons

– Det har i alla fall funnits och det finns all anledning att ta upp kontakten igen. Och vi ska också se till att det som faller på kommunen, marken mellan Sjöstugan och utegymmet, blir snyggt och prydligt.

Sjöstugan i år.
Sjöstugan i år.Foto: Privat

I ärendebeskrivningen betonas att fastigheten är privatägd ”vilket innebär att kommunen har begränsade möjligheter att agera.”'

”Kommunen kan inte påverka eventuell försäljning, affärsidé eller rivning”, påpekas det också.

Ölandsbladet har sökt Ming Yu för kommentar.

”Utvecklingen är under all kritik, förfallet är fullständigt.”
Ilko Corkovic
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons