Annons

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.
Öland • Publicerad 6 april 2020
Kommunalrådet Ilko Corkovic ber alla att undvika resor i påsk.
Kommunalrådet Ilko Corkovic ber alla att undvika resor i påsk.

Debatten på sociala medier är stundtals hätsk. På ena sidan ölänningar som med hårda ord vill få alla påskbesökare att hålla sig ifrån ön, på andra sidan företagare som är beroende av inkomsterna för att deras företag inte ska gå i konkurs, på tredje sidan sommarölänningar som vill besöka sin stuga under påsken och känner sig utpekade och ”hatade”.

Nu går Ilko Corkovic ut och vädjar till påskbesökare att inte komma till Öland, samtidigt som han manar till lugn och en god ton i debatten.

Annons

– Situationen är allvarlig och det finns en stor oro i samhället. Nu är det inte läge att resa till Öland eller för oss själva att resa. Men vi måste komma ihåg att vi är i det här tillsammans, vi ska inte peka ut grupper och vi måste hålla en god ton i debatten. Tillsammans hjälps vi åt.

Krisledningen i Borgholm förtydligar vikten av att vi alla undviker resor i påsk.

”Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller oss alla, bofasta precis som sommarölänningar och turister. Vi har nu samhällsspridning i länet och alla har ett stort personligt ansvar för att förhindra smittspridning och att inte riskera att överbelasta sjukvården.”

De besökare som redan är här ska få den vård och omsorg de behöver.

– Socialtjänstlagen är mycket tydlig på den punkten och vi följer den, säger socialchef Anna Hasselbom Trofast.

Men vissa delar kan prioriteras bort.

– Vi är dock i vår tur tydliga i kontakten med dem som nu söker visstidsvård. Det råder speciella omständigheter och vi avråder från att resa hit. Vi skickar både brev med information och vi tar en personlig kontakt. Vi förklarar att kommunen kan behöva prioritera sina insatser och att till exempel städning, social samvaro och promenader kan ställas in. Även den regionala sjukvården kan komma att bli så belastad att den som är skriven på annan ort kan bli hänvisad hem till sin egen region för vård.

Borgholms kommun meddelar också att ingen stängning av skola eller förskola är aktuell just nu.

Men verksamheterna ser över möjligheterna till att minska eventuell trängsel, som kan uppstå i till exempel matsalen samt att undvika att elever sitter för tätt i klassrummen. På Idrott och hälsa prioriteras aktiviteter som kan genomföras utan ombyte, så att dusch och trängsel i omklädningsrummen inte blir nödvändigt.

Kommunen förbereder också för krisstöd i organisationen. Krisstödet är ett samarbete mellan kommunen, polisen, frivilligorganisationer och kyrkan och handlar om att erbjuda tid och plats för samtal och reflektion under eller efter en allvarlig krishändelse, som påverkar flera i samhället.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons