Annons

Café-drömmen blev verklighet

Fredrik Göthlin kom till Öland för första gången för sex år sedan och kände snabbt att han ville återkomma. Snart infann sig en önskan om att göra något där, driva en verksamhet. Förra året blev det delvis verklighet, genom en matvagn i Byxelkrok. I år satsar han och frun, Sarah Göthlin, istället på café-verksamhet.
Byxelkrok • Publicerad 16 juli 2019
Sarah och Fredrik Göthlin har startat ett café i Byxelkrok, något som de hoppats länge på att kunna göra.
Sarah och Fredrik Göthlin har startat ett café i Byxelkrok, något som de hoppats länge på att kunna göra.Foto: Carin Svensson

– Vi hade packat ihop allt och var på väg hem med alla grejer eftersom vi inte hade fått tag i någon lokal och trodde att det inte skulle bli någon verksamhet i år. När vi satt i bilen ringde Jörgen Pettersson som äger det här huset och sa att vi kunde få hyra det. Då funderade vi på att vända tillbaka direkt, säger Fredrik Göthlin.

De vände inte men de återkom väldigt snart och har sedan under våren tillbringat i stort sett varje helg i Byxelkrok för att göra iordning lokalerna som de vill ha dem.

Annons

För drygt två veckor sedan öppnade de sin efterlängtade verksamhet, Göthlins Café.

– Det är jättekul att vara här och det har blivit väldigt uppskattat, säger Sarah Göthlin.

Paret har tagit med sig matutbudet som de hade i matvagnen förra sommaren, vilket innebär sallader, lunchmat och mat som passar att ta med sig till stranden. De har kompletterat detta med smörgåsar, bullar och kakor. På morgnarna serverar de även frukost och det är många som jobbar som gärna kommer dit då.

Inne i caféet har de inrett med möbler från loppisar.

– Vi tycker att det är mysigt med lite olika möbler, säger Fredrik.

I ett av rummen hänger konst av Byxelkrok-konstnären Kåre Wahlberg, i en permanent utställning.

Fredrik och Sarah vill skapa en mysig och hemtrevlig stämning i och runt caféet, de vill att kunderna ska känna sig välkomna att sitta där och bara ha det skönt, kanske sitta och läsa medan de avnjuter fikat.

– Det ska vara gemytligt och alla ska känna sig välkomna, säger Sarah och tillägger att även hundar är välkomna.

Under sommaren har de öppet varje dag och har då även hjälp av fyra anställda. De vill gärna ha en längre säsong än bara under sommarmånaderna och räknar med att ha öppet minst en helg i månaden under hösten och vintern.

Fredrik Göthlin kom till Öland för första gången för sex år sedan och har återvänt hit varje sommar sedan dess, han kände snabbt att han ville göra något mer än att bara semestra här och nu driver han och hans fru Sarah ett café.
Fredrik Göthlin kom till Öland för första gången för sex år sedan och har återvänt hit varje sommar sedan dess, han kände snabbt att han ville göra något mer än att bara semestra här och nu driver han och hans fru Sarah ett café.Foto: Carin Svensson
Frukost, lunch, mellanmål, strandmat och fika, det är utbudet på Göthlins Café.
Frukost, lunch, mellanmål, strandmat och fika, det är utbudet på Göthlins Café.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons