Annons

Busstur med guide under Öland Spirar

Nu finns möjlighet att följa med på en ny busstur i Ölands spirande tid. Lördagen den 11 maj är fylld av växtkraft, skönhet och sprudlande öländsk vår tillsammans med en kunnig Ölandsguide.
Norra Öland • Publicerad 9 maj 2024
Guiden berättar under dagsresan den 11 maj stort och smått om Öland och de platser som passeras.
Guiden berättar under dagsresan den 11 maj stort och smått om Öland och de platser som passeras.Foto: Privat

Det är tredje året i rad det anordnas en busstur under Öland Spirar.

Denna gång väntar besök i trädgårdar och konstnärsateljéer på nordligaste delen av Öland på resenärerna.

Annons

– Den karga naturens egna kompositioner av färger och former inspirerar konstnärer och skapar förutsättningar och begränsningar för odlande. Längs stenkusten på västra sidan ligger kalkstenen ofta i dagen, bara lätt skyld av det tunna, nästan sterila jordlagret alv, som gett alvaret sitt namn. Den flikiga östra kusten med sina höga ’ordar’, uddar av morän med fickor av sand och mer lerhaltig jord emellan ger både skyddade och mer utsatta miljöer där floran är rik och vårblomningen oförglömlig, berättar Annica Hedman, Ölandsguide.

Direkt efter alla gått ombord på morgonen blir det raka spåret till en unik trädgård.

– Jag kommer längs vägen berätta om livet och villkoren för odling på norra Öland genom historien och hur det är att leva året runt i sommarparadiset i dag. Många av de vackra träden och perennerna hos Anna Melanders prisbelönta trädgård i Kesnäs låter oss inspireras. Anna kommer från plantskolan B’ströö i Byxelkrok, så där gör vi förstås nästa stopp, säger Annica.

En avstickare blir det till stenkusten och Ålkistan vid Horns udde för besök i Åkerbokonstnären Jürgen Ewels ateljé på gränsen till alvaret och utsikt över Kalmar sund. Jürgen berättar om platsen där han lever sitt öländska konstnärsliv nära himmel och hav.

– Till lunch äter vi den öländska specialiteten lufsa, som kan beskrivas som ugnsstekt raggmunk med fläsk. Den intas på Kalk kök och bar i Löttorp där det gamla familjereceptet och kockens fingertoppskänsla gör den traditionella rätten till en kulinarisk höjdare, fortsätter Annica.

Resan och guidningen fortsätter längs kusten förbi Jordhamn och Sandvik. Ateljébesök blir det hos Sandviks keramik innan det är dags att njuta av eftermiddagsfikat i Föra trädgård. Om tiden räcker till avslutas bussresan med ett besök i Annika Liepa och Carl Olof Damms trädgård på Handkraft intill Borgholms busstation.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons