Annons

Bryggmästarens recept på lyckat arbete – Unikt hemmabygge

När nya bryggan i Sjöstugan byggs används en unik grävmaskin. Det är Henrik Peterssons skapelse och speciellt framtagen för detta projekt.
Borgholm • Publicerad 6 november 2021 • Uppdaterad 7 november 2021
Henrik Petersson har byggt om en grävmaskin för att arbetet med nya bryggan i Sjöstugan ska gå så smidigt som möjligt.
Henrik Petersson har byggt om en grävmaskin för att arbetet med nya bryggan i Sjöstugan ska gå så smidigt som möjligt.Foto: Alexander Jensen

Henrik Petersson driver företaget Bygg och Dyk som har varit inblandad i de större hamnprojekten på Öland de senaste åren, bland annat har han arbetat vid Vedkajen och projektet i Byxelkrok. Han har också i många år slagit ner stolparna till bryggan i Sjöstugan och bygger nu även den permanenta bryggan.

För att arbetet ska gå så smidigt som möjligt har han införskaffat ett speciellt hjälpmedel. Det handlar om en omgjord grävmaskin och ett påltorn som han började bygga i våras efter egen idé och design. Till sin hjälp har han haft de lokala företagen Alex Bygg och Montage och Bentab Maskin och Hydraulservice.

Annons

– Det är något jag har tänkt på i flera år när jag har slagit ner stolpar till bryggan. Tidigare har jag haft grävmaskinen monterad på en pråm. Det ligger en sandbank här ute och när det är lågt vatten kommer jag inte över den med pråmen, säger Henrik Petersson och fortsätter:

– När det var för högt vatten kunde jag inte gå ut med maskin från land heller. Dessutom har det tagit två timmar att åka fram och tillbaka med pråmen till hamnen. Ibland går det inte att köra ut med pråmen när det blåser för mycket. Det har varit svårt att få ihop det ibland.

Henrik Petersson ligger bakom flera av de senaste årens hamnprojekt.
Henrik Petersson ligger bakom flera av de senaste årens hamnprojekt.Foto: Alexander Jensen

Förenklat kan man beskriva det som en grävmaskin som har monterats på en hög plattform försedd med stora larvfötter. På sidorna om plattformen hänger stora betongtyngder fyllda med massivt järn för att ge stabilitet. Henrik Petersson kan arbeta med den i ett vattendjup upp till 2,8 meter.

– Larvfötterna tillhör från början en dubbelt så stor maskin vilket behövs för att det ska bli stadigt, säger han och fortsätter:

– Det är fyra sprintar och sex hydraulslangar som ska kopplas bort och sedan kan jag lyfta över grävmaskinen till något annat vilket är smidigt. Det innebär också att det blir lättare att transportera den.

Imponerande bygge, hur kom du på den här idén?

– Jag såg problemet och behovet, sedan rörde det runt i skallen på mig tills jag fick idén. Jag visste att botten här är hård och att det skulle hålla att köra här om konstruktionen var rätt. Det har fungerat väldigt bra.

Inga orosmoln på förhand?

– Jag var lite orolig för om vikterna skulle ge tillräckligt med stabilitet eftersom påltornet också är väldigt tungt. Men det har inte varit några problem.

Han ska slå ner ett 70-tal stolpar och sedan montera betongbalkar. NCC står för arbetet med virket på bryggan. Projektet ska bli klart innan nästa badsäsong.

Grävmaskinen klarar att arbeta i upp till 2,8 meters djup.
Grävmaskinen klarar att arbeta i upp till 2,8 meters djup.Foto: Alexander Jensen
Grävmaskinen har Henrik Petersson byggt i samarbete med företagen Alex Bygg och Montage och Bentab Maskin och Hydraulservice.
Grävmaskinen har Henrik Petersson byggt i samarbete med företagen Alex Bygg och Montage och Bentab Maskin och Hydraulservice.Foto: Alexander Jensen
Henrik Peterssons nya grävmaskin gör att arbetet med bryggan blir betydligt smidigare.
Henrik Peterssons nya grävmaskin gör att arbetet med bryggan blir betydligt smidigare.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons