Annons

Brunnen sinade – inte aktuellt med ny arrendator på Stenhusa krog

Stenhusa krog har funnits i drygt 20 år. Nu söks en ny arrendator för 2019 till det facila priset av 0 kronor. Men sedan brunnen sinade häromdagen ser det mörkt ut.
Stenåsa • Publicerad 24 januari 2019
Ny arrendator söks till Stenhusa krog, arrende 0 kronor. Men när vattnet sinade i brunnen häromdagen stannade planerna upp.
Ny arrendator söks till Stenhusa krog, arrende 0 kronor. Men när vattnet sinade i brunnen häromdagen stannade planerna upp.Foto: Privat

Det säger Markus Tallroth på Naturbokhandeln i Stenåsa. Nyligen berättade han på Facebook om att Birdlife Sverige sökte ny arrendator till Stenhusa krog. ”Vi har en ledig lokal för att bedriva caféverksamhet eller enklare restaurangverksamhet. Vi erbjuder att hyra lokalen för 0 kronor under 2019 för att underlätta nyetablering. Det enda du står för är elkostnader.”

Annons

När tidningen når Markus har situationen förändrats.

– Igår sinade vår brunn. Vi är inte mer än i mitten av januari och vi har inte längre tillgång till friskt vatten. Så länge inte det löser sig är det inte aktuellt att öppna krogen, det går helt enkelt inte.

De senaste dagarna är det många som har hört av sig till Markus och är intresserade av att arrendera krogen. Han ser en krog som ett viktigt komplement till Naturbokhandeln och försöker på alla sätt att hitta en lösning.

– Vi vill inte mörka hur det ser ut så det finns ingen anledning att gå vidare med några krogplaner just nu. Men bokhandeln behöver någon form av näringsställe, samtidigt kan bokhandeln dra gäster till krogen, säger Markus.

Sedan brunnen sinade på måndagen har han sökt ansvariga i Mörbylånga kommun för att höra om det går att få någon form av hjälp för att åtgärda den prekära situationen.

Vad skulle ni kunna göra?

– Den kortsiktiga lösningen kan vara att gräva ner en vattentank som tar 15 kubikmeter vatten och sedan fylla på den efterhand. Men det blir väldigt dyrt och det klarar vi inte på egen hand, vi behöver hjälp av kommunen för att klara det.

– På lite längre sikt behöver vi få besked om när kommunalt vatten och avlopp kan komma hit till Stenåsa. Dröjer det väldigt länge är det en ohållbar situation för Birdlife Sverige att finnas kvar. Det vore tråkigt av en mängd anledningar, inte minst därför att vi är östra Ölands största arbetsgivare.

Naturbokhandeln och Birdlife Sverige lockar varje år tusentals fågelskådare till södra och östra Öland.

Vad gör ni nu, i den akuta situation som har uppstått?

Annons

– Dricksvatten tar vi med i dunkar hemifrån, men det är ju inte möjligt i längden. Till duschar och toaletter använder vi obrukbart vatten och kan på så sätt klara oss för egen del och även ha en kundtoalett.

Vad ser du för scenario framför dig?

– Jag vill tro att vi kan lösa det här på något sätt tillsammans med kommunen, och att vi kan komma igång med krogen till sommaren.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons