Annons

Brottsliga tyskar knackade i Gillberga kulturbrott

– Klockan tre i torsdags när jag kom ner till kulturbrottet stod det en tysk bil och ett par personer och försökte knacka loss fossil ur ett block som vi har som åskådningsmaterial. Det berättar geolog Jan Mikaelsson.
Gillberga natur- och kulturbrott • Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 31 juli 2019
En liknande skylt som denna i Gillberga natur- och kulturbrott anger tydligt att det är totalt förbjudet att knacka loss fossil. Skylten har text på svenska, engelska och tyska.
En liknande skylt som denna i Gillberga natur- och kulturbrott anger tydligt att det är totalt förbjudet att knacka loss fossil. Skylten har text på svenska, engelska och tyska.Foto: Rolf Nilsson

Strax före en samling med barn och föräldrar åkte Jan Mikaelsson ner till Gillberga kulturbrott i torsdagseftermiddag. Han upptäckte då en tyskregistrerad bil och utanför den ett par personer som knackade i ett stort kalkstensblock.

– Det är ett block som vi har lagt upp och som vi brukar använda för att berätta för besökare från alla håll om olika typer av fossiler som i just det här blocket syns tydligt. Intill finns det en stor skylt med information, bland annat med de ordningsföreskrifter som gäller.

Annons

– Så makalöst fräckt, säger Jan Mikaelsson som bara några timmar tidigare hade träffat Ölandsbladet och berättat om larmrapporterna som har kommit de senaste veckorna.

Skylten har text på svenska, engelska och tyska och står alldeles intill kalkblocket. När Jan Mikaelsson sa till personerna som höll på med sin brottsliga handling fick han inte ett ord till svar.

– De bara kröp in i sin bil och körde iväg. Hade jag bara haft min mobiltelefon med kamera med mig hade jag naturligtvis tagit en bild på bilnumret, men just vid det tillfället hade jag inte telefonen på mig, säger Jan.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons