Annons

Bro i choklad för att fira Ölandsbron - ”Hoppas kronprinsessan vill smaka”

Fredriks Bröd & Bakverk firar Ölandsbrons 50-årsjubileum med en särskilt framtagen Ölandsbrobakelse.
– Det skulle vara kul om kronprinsessan kommer in och smakar på den när hon är här, säger Fredrik Johansson.
Färjestaden • Publicerad 29 september 2022
Fredrik Johansson på Fredrik Bröd & Bakverk har gjort en Ölandsbrobakelse särskilt för firandet av 50-årsjubileet.
Fredrik Johansson på Fredrik Bröd & Bakverk har gjort en Ölandsbrobakelse särskilt för firandet av 50-årsjubileet.Foto: Andreas Yngvesson

– Idén föddes när det var tal om att det skulle vara lite 50-årsfirande och jag tyckte att det skulle vara kul att göra något och uppmärksamma det. Vi har ju ändå utsikt över bron härifrån, berättar Fredrik Johansson som driver Fredriks Bröd och Bakverk i Färjestaden.

Det är en bakelsen med en Ölandsbro i choklad på toppen.

Annons

– Jag har en plastmall av en bro och så ristar jag ut en bro i choklad. Men chokladen får inte bli för hård så det är lite bökigt. Jag funderade ett tag och hittade den här lösningen, den är lite krånglig men det var det bästa jag kunde komma på.

Fredrik har redan börjat sälja Ölandsbrobakelsen och den kommer även att säljas under hela skördefesthelgen. Smakerna är anpassade efter årstiden.

Fredriks Ölandsbrobakelse i närbild.
Fredriks Ölandsbrobakelse i närbild.Foto: Andreas Yngvesson

– Smakmässigt ville vi ha en höstig bakelse med havtorn och äpplen. Det är en mandelbotten med äppel och havtornskräm, sen karamelliserade mandlar och vanilj.

Att göra ett så speciellt bakverk för ett särskilt tillfälle är något nytt för Fredrik.

– Jag har nog inte gjort någon sån här speciell bakelse innan om man inte räknar med klassikerna som en liten Gustaf Adolf på Gustaf Adolfbakelsen. Men inte så här, så det är kul att göra något annorlunda.

Under fredagen kommer kronprinsessan Victoria till hamnplan för att tala vid firandet av Ölandsbron. Fredrik har en förhoppning om att hon är fikasugen.

– Vi hoppas att den ska säljas lite på helgen, det lär väl vara en del folk här nere. Extra kul när kronprinsessan kommer också, vi kan väl hoppas att kommer och smakar på den också.

”Extra kul när kronprinsessan kommer också, vi kan väl hoppas att kommer och smakar på den också.”
Fredrik Johansson
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons