Annons

Branden i Långlöt: Branden utreds som grov mordbrand

Vid 16-tiden på nyårsdagen kunde räddningstjänst lämna resterna av ladugården i Långlöt som under morgonen brunnit ner. Nu tar polisen över ärendet och rubricerar branden som grov mordbrand.
Långlöt • Publicerad 1 januari 2023 • Uppdaterad 2 januari 2023
”Vi rubricerar branden som grov mordbrand nu för att kunna öppna den ”stora verktygslådan”, säger polisens presstalesperson Patric Fors.
”Vi rubricerar branden som grov mordbrand nu för att kunna öppna den ”stora verktygslådan”, säger polisens presstalesperson Patric Fors.Foto: Peter Boström

Efter flera timmars släckningsarbete kunde räddningstjänsten lämna Långlöt vid 16-tiden på nyårsdagen.

Nu tar polisen över ärendet för att kunna utreda hur branden startade. En polisanmälan har upprättats och händelsen rubriceras som grov mordbrand. Däremot kan rubriceringen komma att ändras under utredningens gång.

Annons

– Vi rubricerar branden som grov mordbrand nu för att kunna öppna den ”stora verktygslådan”. Helt enkelt för att vi noga ska kunna utreda vad som ligger bakom branden, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral i Malmö.

Här saknas innehåll

Hur lång tid det kan tänkas ta innan en eventuell brandorsak kan fastställas kan polisen inte svara på i nuläget. Än så länge har polisen inte kunnat påbörja de tekniska undersökningarna av platsen.

– Det är för varmt på platsen. Det kan dröja ett tag innan man kan röra sig runt resterna. Området ska spärras av senare i kväll, säger Fors.

Uppskattningsvis ska 45 stycken kor blivit innebrända. Enligt tidiga uppgifter från Trygghets-och larmcentralen ska upp till 100 kor befunnit sig i ladugården när branden bröt ut. Endast ett fåtal av dem kunde ta sig ut.

– Det har mest funnits kor i ladugården. Vad jag vet så har man kunnat frakta bort djur från platsen, säger Patric Fors presstalesperson vid polisen.

Ladugården gick inte att rädda. Omkring 45 kor blev kvar i branden.
Ladugården gick inte att rädda. Omkring 45 kor blev kvar i branden.Foto: Peter Boström

Det var vid 07.23 som det första larmet om branden kom in till SOS Alarm. Tjugo minuter senare var den första resursen på plats.

– Det ska finnas 80-100 djur i ladugården ungefär, i huvudsak kor. Jag vet inte om de kommit ut eller inte, sa Magnus Skyttemo, vakthavande befäl, då.

Vid 08.30 var elva resurser från Kalmar och Öland på plats, men ladugården gick inte att rädda. I stället fokuserade räddningstjänsten på att förhindra att branden spred sig.

Under dagen har arbetet fortsatt på platsen. Strax innan klockan tre på eftermiddagen var branden släckt.

Inga personer ska ha kommit till skada under branden.

Annons

På natten till måndagen tog sig branden igen. Larmet kom klockan 00.34.

Räddningstjänst åkte till platsen, släckte och åkte hem igen, meddelar Trygghets- och larmcentralen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons