Annons

Botanikern oroas - öländsk växtart riskerar att konkurreras ut

Botaniker oroas över odlade oxbär som sprids i naturen och riskerar att konkurrera ut endemiskt öländska arter. Hon uppmanar nu till att tänka efter vilka arter man odlar.
– Helst ska man inte odla oxbär överhuvudtaget i trädgården, säger Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening.
Öland • Publicerad 29 november 2022 • Uppdaterad 2 december 2022
Ulla-Britt Andersson har varit ordförande i Ölands botaniska förening sedan 1999.
Ulla-Britt Andersson har varit ordförande i Ölands botaniska förening sedan 1999.Foto: Privat, Anna Borg

Öland består av ett rikt växtrike med tusentals olika arter. En inte helt ovanlig företeelse är att växter som från början är odlade i trädgårdar rymmer ut och förvildas i landskapet. Exempelvis rysk blåstjärna, vintergäck, snödroppe och olika sorters oxbär.

Det sistnämnda, specifikt spärroxbär, är något som förbryllar och oroar flera botaniker runt om över södra delarna av Sverige.

Annons

– Det är lite av ett hatobjekt för min del. De är sånna som kan invadera tallskogar och kan riskera att konkurrera ut inhemska arter. Om spärroxbäret kommer ut på alvaret och växer i våra karstsprickor blir det katastrof, säger Ulla-Britt Andersson.

Här saknas innehåll

Spärroxbär trivs mycket bra i torra hällmarker och alvar, vilket gör Öland till en drömtillvaro för växten. Den sprids också väldigt lätt över landskapet av fåglar.

– Det som är viktigt är att folk inte dumpar trädgårdsavfall i närmaste dunge, utan att man faktiskt kör till återvinningen. Och vissa invasiva arter som parkslide och sånt ska man säga till när man kommer till återvinningen, för de ska brännas.

– När det var så väldigt torrt 2018 hoppades man att spärroxbäret skulle dö. Men nej, det gjorde det inte. Enbuskarna dog, men inte spärroxbären.

”Det som är viktigt är att folk inte dumpar trädgårdsavfall i närmaste dunge, utan att man faktiskt kör till återvinningen”
Ulla-Britt Andersson
På Öland finns det tre inhemska oxbär, varav två ett endemiskt för Sverige. Alvaroxbär finns enbart på Öland och Gotland, och kommer det då något mer kraftfullt som spärroxbär riskeras alvaroxbäret att konkurreras ut.
På Öland finns det tre inhemska oxbär, varav två ett endemiskt för Sverige. Alvaroxbär finns enbart på Öland och Gotland, och kommer det då något mer kraftfullt som spärroxbär riskeras alvaroxbäret att konkurreras ut.Foto: Privat

Alla trädgårdsspridda växter behöver dock inte vara farliga för den öländska växtfloran.

– Du kanske har sett på våren när det är alldeles blått av de här lökväxterna? Ölands klimat passar ofta lökväxter då många av dem kommer från höga bergstrakter. De vill ha det väldigt torrt och varmt om sommaren. Jag tror inte att de gör så stor skada, de kan till och med gynna pollinerande insekter på våren. Men man ska aldrig säga aldrig, deras lökar finns under jorden, och där kan de konkurrera med andra växter.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons