Annons

Boris Bravin har avlidit

Boris Bravin har avlidit i en ålder av 88 år. Han var en stor profil på Öland och grundade Ölands djurpark 1974 och drev den sedan under flera decennier.
Öland • Publicerad 20 mars 2023 • Uppdaterad 21 mars 2023
Boris Bravin har avlidit i en ålder av 88 år. Han grundade Ölands Djurpark 1975 och blev uppvaktad med en egen statyett när han fyllde år sommaren 2022.
Boris Bravin har avlidit i en ålder av 88 år. Han grundade Ölands Djurpark 1975 och blev uppvaktad med en egen statyett när han fyllde år sommaren 2022.Foto: Andreas Yngvesson

När Boris Bravin fyllde 88 år i maj 2022 uppvaktades han med en egen bronsstaty i djurparken. Det var en gåva från personal, vänner och familj. Han uttryckte då att han med glädje mindes åren på djurparken ”det har varit en ära att få ge barn fina minnen”.

En fattig barndom ledde till att han som trettonåring lämnade hemmet och började arbeta på tivoli. I mitten på femtiotalet träffade han sin hustru Yvonne, och de startade tillsammans Bravin Show, senare känd som Colorado Show.

Här saknas innehåll

Annons

1974 köpte de en gård på Öland, intill Ölandsbrons östra brofäste, och där grundades Ölands Djurpark. Denna öppnade 8 maj 1975 och var från första dagen en stor succé. Boris Bravin drev Ölands Djurpark fram till 1999 då han tog sin permanenta ledighet efter att ha sålt till Barbro Hägg.

Boris Bravin fyllde 88 år i maj 2022.
Boris Bravin fyllde 88 år i maj 2022.Foto: Andreas Yngvesson

Boris Bravin blev Årets Ölänning 2005. Motiveringen löd: ”Juryn belönar i år en godhjärtad entreprenör som själv ofta kallar sig marknadsgycklare. Boris Bravin har byggt upp öns största turistattraktion, Ölands Djur- och Nöjespark och därmed gjort en bestående insats för Öland. Hans god hjärta syntes särskilt vid tsunamikatastrofen där han med fara för eget liv gjorde viktiga mänskliga insatser.”

Dottern Harrine skriver ”vår pappa, morfar, farfar, svärfar, den färgglade smålänningen, djurparkens grundare, Årets Ölänning och vän har stilla somnat in i sitt hem.”

Han avled på lördagsmorgonen i sitt hem efter en kortare tids sjukdom, 88 år gammal.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons