Annons

Borgholms slott: ”Här kan du stanna en halv dag eller ta en tur på en timme”

Slottets portar står öppna för vårens besökare. De fasta utställningarna är putsade och säsongsutställningen, med fotograferade blommor i storformat, är öppen. I vårvärmen kan besökarna njuta av slottets storslagna arkitektur.
Borgholm • Publicerad 14 maj 2022
De yngsta besökarna får en karta med utmarkerade ställen som ska leda till lösningen till en skattkista.
De yngsta besökarna får en karta med utmarkerade ställen som ska leda till lösningen till en skattkista.Foto: Borgholms slott

Just nu spirar det både utanför och innanför Borgholms slotts väggar. Miljöerna runt om slottet grönskar och inne i salarna visas en vårutställning med fotograferade blommor av Bertil Hertzberg.

I salarna visas en vårutställning med fotograferade blommor av Bertil Hertzberg.
I salarna visas en vårutställning med fotograferade blommor av Bertil Hertzberg.Foto: Bertil Hertzberg

Skymningens väsen heter utställningen och är en fotografisk berättelse om blommornas hemliga liv. Välkända blommor visar sig ha former, färger och nervtrådar i bladen som betraktaren annars inte upptäcker, men som här visas tydligt mot slottets grovhuggna stenväggar.

Borgholms slott är öppet varje dag under maj månad.
Borgholms slott är öppet varje dag under maj månad.Foto: Shutterstock
Annons

För besökare som vill veta mer om slottets historia finns det i år en utvecklad historisk vandring i slottets egna app.

– När besökarna laddat ner appen till sina telefoner kan de välja vilka delar av slottet de vill höra mer om. Det finns 15 olika platser utmarkerade, där besökarna får lyssna på olika historier om slottet, säger Tommy Josefsson, slottschef.

Arkitektur på Borgholms slott.
Arkitektur på Borgholms slott.Foto: Jens Arnér

För de som vill ha några kortfattade fakta finns även en ny förteckning framtagen med tio saker besökaren inte får missa under slottsbesöket. De yngsta besökarna får med sig en karta med utmarkerade ställen, där de ska leta efter ledtrådar till ett krypto som ger lösningen till slottets låsta skattkista.

”När besökarna laddat ner appen till sina telefoner kan de välja vilka delar av slottet de vill höra mer om.”
Tommy Josefsson, slottschef

– Vi ser fram emot att välkomna alla besökare till slottet i vår. Här kan du stanna en halv dag eller ta en tur på en timme. Det beror på hur mycket tid du har. Borgholms slott är verkligen ett besöksmål att återkomma till varje årstid, avslutar slottschef Tommy Josefsson.

Basutställningarna ”Uppgång och fall” och ”Slott under belägring” är öppna under hela säsongen. Säsongsutställningen ”Skymningens väsen” av Bertil Hertzberg pågår till och med den 8 juni.

Lördagen den 14 maj återkommer även det populära inslaget med drop in-vigslar.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons