Annons

Bläsinge hamn riskerar nedläggning: ”tragiskt att det ska behöva gå så långt”

Då Bläsinge hamn står inför omfattande arbete med stora kostnader som den ekonomiska föreningen Bläsinge hamnförening inte mäktar med vill man nu avveckla föreningen och överlåta hamnansvaret till kommunen.
”Då den ekonomiska föreningen framledes står inför stora utmaningar med både arbete och stora kostnader så är inriktningen nu att likvidera den ekonomiska föreningen. Hamnen är också i så dåligt skick att vi kan bli tvungna att stänga av den.”
Bläsinge • Publicerad 16 september 2022 • Uppdaterad 4 oktober 2022
Bläsinge hamn riskerar att stängas av. Hamndrivarna har inte råd med de åtgärdes som hamnen står i behov av, och vill därmed likvidera den ekonomiska föreningen och överlåta hamnansvaret till kommunen.
Bläsinge hamn riskerar att stängas av. Hamndrivarna har inte råd med de åtgärdes som hamnen står i behov av, och vill därmed likvidera den ekonomiska föreningen och överlåta hamnansvaret till kommunen.Foto: Malin Edeborg

Bläsinge hamn är i behov av upprustning. Kajerna är slitna och hamnområdet är i behov av muddring. Dessutom skulle såväl fiskeverksamheten och besöksnäringens faciliteter behövas upprustas i området. Åtgärder som den föreningen inte kan få ihop ekonomiskt i dagsläget.

I föreningens stadgar står följande:

Annons

Skulle föreningen upphöra, tillfaller föreningens tillgångar, sedan medlemmarna återfått inbetalda insatser, Kungl. Väg- och Vattenbyggnadsstyrelsen.”. (Nämnda myndighet bytte senare namn till vägverket, och efterföljdes 2010 av nuvarande Trafikverket).

Bläsinge hamnförening vädjar nu till kommunen och Transportstyrelsen för stöd eller övertagande av området, och vill nu avveckla sig.

– Det är bara fyra delägare kvar. Utav de fyra så är det tre pensionärer. Som situationen ser ut idag är det ohållbart för oss att driva det, säger Stefan Nilsson, ordförande för Bläsinge hamnförening.

– Det krävs enorma intäkter för att renovera hamnen. Det är inte några hundra tusen det handlar om, det är många miljoner. Och den kraften har inte vi, fortsätter han.

– Vi får fiska lite flundra, piggvar, sill och skarpsill. Men de politiska arrangemanget har styrt fisket till de stora båtarna. Idag finns det inga som tar emot fisk på Öland överhuvudtaget, säger Bläsinge hamnförenings ordförande Stefan Nilsson.
– Vi får fiska lite flundra, piggvar, sill och skarpsill. Men de politiska arrangemanget har styrt fisket till de stora båtarna. Idag finns det inga som tar emot fisk på Öland överhuvudtaget, säger Bläsinge hamnförenings ordförande Stefan Nilsson.Foto: Malin Edeborg

Hamnens stora intäkter har varit fiskeverksamheten och besöksnäringen. Men intäkterna räcker inte till för alla de åtgärder som skulle behöva inrättas i hamnområdet.

Stefan Nilsson menar att det är fiskepolitiken som är den stora anledningen till att det inte går ihop ekonomiskt.

– Politikerna har förbjudit allt det här småskaliga fisket, och det kommer aldrig några nya fiskare när allt är förbjudet. Ska man fiska och leva på det måste man tjäna pengar. Det enda som fungerar är turistnäringen, säger Stefan Nilsson.

”Det är givetvis tragiskt att det ska behöva gå så långt”
Stefan Nilsson

Hur har besöksnäringen varit den senaste tiden?

– Den har varit bra! Bläsinge hamn är ett enormt turistmål idag, men det är likadant där. Det finns inget kommunalt vatten och avlopp, och det är ett dilemma för både fisket och besöksnäringen.

– Det är inte hållbart när det inte finns några faciliteter. Det finns ett gammalt utedass. Men nu är det faktiskt 20-talet, inte 50-talet.

Annons

– Vår plan var att vi skulle fiska sill och filéa den själva. Men då krävs det mycket vatten och en avloppsanläggning som kan ta emot sådant avloppsvatten som blir utav filémaskiner. Det blir för dyrt för oss att bygga en sån avloppsanläggning. Hade vi haft kommunalt avlopp hade det fungerat.

Vad är det mer konkret som behöver åtgärdas vid hamnen?

– Dels är det kajer som är i dåligt skick. Sen skulle den givetvis behöva muddras, men allt du tar upp måste transporteras på land till deponi. Det blir enorma summor. Vi i föreningen har inte en chans att kunna lösa en sån grej.

– Blir kajerna så dåliga att man inte kan låta folk gå på det måste man spärra av, så är det bara.

Hur känner ni inför det?

– Det är givetvis tragiskt att det ska behöva gå så långt.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons