Annons

Bland blommor och höns hos Ateljé Himlavid

– Vi köpte Ölandsgården här i Bläsinge år 2000 och efter en grundlig renovering av boningshuset har vi byggt upp en trädgård med många rum, växthus och damm. Och i uthusen har det blivit ateljé och galleri, säger Jeanette Björkman.
Bläsinge • Publicerad 11 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022
Under Öland Spirar är besökarna välkomna att strosa runt i trädgården i Bläsinge.
Under Öland Spirar är besökarna välkomna att strosa runt i trädgården i Bläsinge.Foto: Jeanette Björkman

Ateljé Himlavid ligger i Bläsinge på Sydöstra Öland. Där bor Jeanette Björkman med sin sambo Stefan som jobbar som snickare, deras tre katter och höns.

– Jag har varit med på Öland Spirar sedan starten. Då jag nu arbetar med mitt måleri på heltid så har trädgården blivit min hobby och ett bra komplement till arbetet i ateljén.

Jeanette Björkmans målningar visas i ateljén samt i båsen i gamla stallet.
Jeanette Björkmans målningar visas i ateljén samt i båsen i gamla stallet.Foto: Ludvig Gropp
Annons

I maj öppnar utställningslokalen i det gamla stallet. Där kommer målningar visas i båsen.

– Jag målar i olja och akvarell och mitt favoritmotiv är får. Naturtrogna motiv i milda färger. Min ateljé är öppen för besök året om. Under sommaren är man också välkommen att titta in i trädgården, som består av många rosor och gammeldags perenner.

Gångar av grus och Ölandssten leder fram till växthuset och det finns flera sittplatser för den som vill vila benen en stund. I växthuset har Jeanette samlat sina pelargoner annars används det mest som ett uterum med skydd från Östersjöns kalla vindar.

– Under Öland Spirar är man välkommen att strosa runt i trädgården och titta in i min ateljé. Min syster öppnar upp caféet med hembakat som man kan njuta av i trädgården och vi säljer även plantor, sådant som vi dragit upp från frö och delade växter från rabatten.

Jeanette Björkman favoritmotiv är får.
Jeanette Björkman favoritmotiv är får.Foto: Jeanette Björkman

Det är flera i byn som öppnar upp under helgen 13-15 maj och visar sina trädgårdar och hantverk.

– Att öppna upp säsongen på våren med ljuset och grönskan är så roligt. Det märks att besökarna som kommer vid Öland Spirar uppskattar att få komma och besöka våra trädgårdar, avslutar Jeanette Björkman innan hon återgår till målandet.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons