Annons
I 20 år har kronprinsessan firats på Solliden och det var som vanligt cirka 2 500 personer som hade kommit för att sjunga för henne och ge henne presenter.
SOLLIDEN • Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 18 juli 2018
Foto: Eva Finder

Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder

Victoria gick runt till besökarna och tog emot deras gåvor, pratade med dem och ställde upp på fotografering. Hon fick även hjälp av prins Daniel och prinsessan Estelle.
Victoria gick runt till besökarna och tog emot deras gåvor, pratade med dem och ställde upp på fotografering. Hon fick även hjälp av prins Daniel och prinsessan Estelle.Foto: Alexander Jensen
Annons

Foto: Alexander Jensen

Strax efter klockan 14.00 kom kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar ut från Solliden.

Kungen tog ordet och välkomnade alla.

– Det här är ett trevligt och underbart tillfälle att fira kronprinsessans födelsedag. Tack för att ni är här.

– Vi blir alla äldre och födelsedagar kan bli lite mycket ibland, de radas på varandra. Det är trevligt att fylla år men kan också vara betungande när man har varit med länge.

– Jag tycker vi ska fira kronprinsessan som person och för vad hon gör för sin familj och Sverige. Hon har under året rest runt i Sverige och vandrat. Hon ska ha en eloge för sitt sätt att möta landet och lära känna Sverige på ett annat sätt. Det är en fantastisk bra insats.

Han pratade även om torkan.

– Öland är en vacker plats och Solliden känner jag och min familj mycket för. Vi har upplevt en riktigt fin sommar men det är också väldigt torrt. Det här tar på växtligheten, boskapen samt de som ska leva på det.

– Vi här på Solliden har tur som har egen brunn och dammar där vi har vatten kvar och kan använda till vår trädgård.

Annons

Foto: Eva Finder

Foto: Eva Finder
Foto: Alexander Jensen
Foto: Alexander Jensen

Efter talet drog han igång födelsedagssången och därefter hurrade han tillsammans med besökarna för kronprinsessan som sedan tog ordet.

– Kära vänner och Sollidenbesökare tack för att ni är här idag. Det betyder väldigt mycket och jag blir alltid lika överraskad över att så många kommer hit. Det gör mig varm i hjärtat och jag sätter stort värde på de ansträngningar ni gör för att komma hit.

Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Alexander Jensen
Foto: Alexander Jensen
Foto: Alexander Jensen

Även kronprinsessan pratade om torkan.

– Vi har en så varm och fin sommar men jag tycker att vi ska ägna en tanke åt de som inte har det så lätt nu på grund av värmen.

Sedan tackade hon återigen alla som hade kommit och önskade besökarna en riktigt bra sommar. Därefter gick hon som brukligt fram till alla besökare och tog emot deras presenter och hyllningar.

Gun-Britt Engstrand, Anna Classon och Stina Classon, fem år, hade kommit ända från småländska höglandet för att fira Victoria.
Gun-Britt Engstrand, Anna Classon och Stina Classon, fem år, hade kommit ända från småländska höglandet för att fira Victoria.Foto: Alexander Jensen

Gun-Britt Engstrand, Anna Classon och Stina Classon, fem år, hade kommit ända från småländska höglandet för att fira Victoria.

Annons

– Det är första gången för oss allihopa och vi är alla lite spända. Stina gillar verkligen prinsessor och då ville hon också träffa en riktig prinsessa, förklarar mamma Anna Classon.

– Vi gillar kungafamiljen och de är verkligen bra representanter för Sverige. Det kommer att bli väldigt fint idag, säger Gun-Britt Engstrand.

Doris Gunnarsson, sex och ett halvt år, och Victoria Djurstedt-Holm, sju år, såg fram emot att få träffa kronprinsessan.
Doris Gunnarsson, sex och ett halvt år, och Victoria Djurstedt-Holm, sju år, såg fram emot att få träffa kronprinsessan.Foto: Alexander Jensen

Eva Holm hade tagit med sina barnbarn Victoria Djurstedt-Holm, sju år, och Doris Gunnarsson, sex och ett halvt år. De hade skrivit kort till kronprinsessan och tänkte ge henne varsin fin blombukett.

– Det står grattis prinsessan, säger Doris som är från Borås.

– På mitt kort står det grattis Victoria från Victoria, säger Victoria som är från Stockholm.

Hur ska det bli att träffa kronprinsessan?

– Jag har aldrig sett henne på riktigt förut och jag hoppas det blir bra, säger Victoria.

Det var Eva Holms idé att de skulle åka till Öland idag.

– Vi bor i Oskarshamns kommun och de hälsar på oss. Då tänkte jag att det hade varit roligt för dem att komma hit och träffa en riktig prinsessa. De har sett fram emot detta och tycker det ska bli jätteroligt, säger hon.

Foto: Eva Finder
Foto: Eva Finder
Foto: Alexander Jensen
Prinsessan Estelle hittade något i gräsmattan som hon försökte fånga men fick ge upp efter en stund.
Prinsessan Estelle hittade något i gräsmattan som hon försökte fånga men fick ge upp efter en stund.Foto: Alexander Jensen
Det var många som ville träffa kronprinsessan.
Det var många som ville träffa kronprinsessan.Foto: Alexander Jensen
Elever från Borgholms Kulturskola stod för underhållningen innan firandet.
Elever från Borgholms Kulturskola stod för underhållningen innan firandet.Foto: Eva Finder
Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons