Annons

Besök Trollskogen i sommar

Reservatet ligger på Ölands nordostligaste udde och är en del av Ekopark Böda. Trollskogen är ett av Ölands mest besökta naturområden.
Böda • Publicerad 4 juli 2023
Guidad tur blir det i Trollskogen under fredagen i samband med Öland Spirar.
Guidad tur blir det i Trollskogen under fredagen i samband med Öland Spirar.Foto: Privat

Naturum invigdes 1972 på Öland och fanns då på tre platser: Ottenby, Borgholms slott och Trollskogen. Det bestod av husvagnar med naturinformation. Vagnen i Trollskogen stod först kort i Byxelkrok och på Böda Sand innan den hamnade i Trollskogen. Förra året firade man 50 år som informationsplats.

”Vi är ett av Sveriges äldsta naturum”
Marie Larsson, Naturum/Trollskogen

Varumärket Naturum fyller 50 år i år.

Annons

– Vi är ett av Sveriges äldsta Naturum. Vi, Ottenby, Visby och Omberg blev alla Naturum 1973. Vi och Ottenby ligger ännu på samma plats medan Visby ligger nere vid Vamlingbo på södra Gotland och Omberg är nedlagt, säger Marie Larsson.

Hon berättar att man kommer kunna spana in livet under ytan i Grankullaviken nere vid bryggan och leta småkryp ute på strandängarna.

– Eller varför inte ta en tur runt huset och få koll på Ölands geologi, eller på vad det är för skillnad på en vårtbitare och en gräshoppa, smyg på fjärilar, se vem som bor i insektshotellet och komockan samt mata myrlejonen, säger Marie Larsson.

Reservatet ligger på Ölands nordöstra udde, cirka 65 kilometer från Borgholm. Följ väg 136 norrut och sväng mot Grankulla strax innan Byxelkrok. Tydliga skyltar visar vägen från Grankulla.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons