Annons

Besked - de får klartecken till stor hotellsatsning: ”En dom att bli glad över”

Ett stort steg mot förverkligande, Ekerums hotellplaner får grönt ljus av mark- och miljödomstolen.
– Det har verkligen varit en resa där man inte riktigt vågar ropa hej än, kommenterar vd Magnus Lagerlöf.
Ekerum • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 maj 2019
Ekerums hotellplaner har på nytt synats av rättslig instans för att få klartecken. ”Det har verkligen varit en resa där man inte riktigt vågar ropa hej än”, kommenterar vd Magnus Lagerlöf.
Ekerums hotellplaner har på nytt synats av rättslig instans för att få klartecken. ”Det har verkligen varit en resa där man inte riktigt vågar ropa hej än”, kommenterar vd Magnus Lagerlöf.Foto: Michael Ståhl

”Resan” har haft många juridiska stopp efter vägen - ett sådant kom i slutet av 2017 då mark- och miljööverdomstolen efter ett överklagande gjorde tummen ner till det önskade hotellet på Ekerum.

Domstolen ansåg att en sådan byggnation, sexton meter hög, skulle innebära en ”betydande olägenhet” för den närmaste grannen, en person bosatt på västkusten och vars fastighet enligt annonser på nätet hyrs ut veckovis.

Annons

– Jag är förbannad. Olägenhet är en bedömningsfråga och här är det en (1) person som anser att byggnaden medför olägenhet. Den olägenheten borde viktas mot samhällsnyttan, kommenterade Ekerums vd Magnus Lagerlöf då.

Idag - ett omgjort detaljplanearbete och ett färskt domslut senare - är han betydligt muntrare, utan att för den skull ta ut något i förskott.

– Jag är förstås väldigt glad och samtidigt försiktigt positiv, säger han till tidningen efter beskedet att mark- och miljödomstolen avslår ett nytt överklagande från den berörda grannen.

I den därmed just nu godkända detaljplanen flyttas hotellbygget längre bort från grannen samt minskas i maxhöjd - ursprungliga sexton meter blir till tolv.

Detta var dock inte nog för grannen som i sitt överklagande till rätten ansåg denna höjd som ”absurd”.

Vidare hette det:

”Redan byggnadsdimensionerna i sig borde göra det uppenbart även för den i ärendet oinsatte att det vore en betydande olägenhet för henne att få ett enormt hotellkomplex placerat omedelbart söder om sin fastighet.”

”Jag ser ändå ett visst ljus.”

I mark- och miljödomstolens dom från denna vecka avslås grannens överklagande i alla delar för att i delen gällande olägenhet säga:

”Vad så gäller insyn anser mark- och miljödomstolen att NN:s fastighet och bostadshus är belägna på ett sådant avstånd att varken insyn inomhus eller utomhus utgör någon betydande olägenhet beaktat områdets karaktär och förhållandena i närområdet.”

– De (domstolen) har grottat ner sig i alla delar, såväl när det gäller process och överklagandet, vilket gör att domen är väldigt tydlig. Det tar jag fasta på, sedan kommer domen antagligen att överklagas men jag ser ändå ett visst ljus, säger Magnus Lagerlöf och börjar så smått tänka hotell igen.

Magnus Lagerlöf, vd Ekerum Resort Öland.
Magnus Lagerlöf, vd Ekerum Resort Öland.
Annons

– Vi har lärt oss att processen tar längre tid än vi någonsin kunde tro och här lär det dröja en bit in i höst innan vi får besked om domen vinner laga kraft eller om ett eventuellt överklagande får prövningstillstånd av mark- och miljööverdomstolen.

– Men det är ändå ett kort tidsspann i sammanhanget, vi började ju jobba aktivt med hotellet 2011 eller 2012, och det är läge att plocka fram ritningar och tankar igen.

Vid laga kraft startar en annan process?

– En detaljplan säger inget om design, exakt antal rum och sådant. Det är det som behöver värka ut i nästa steg och den processen startar samma dag vi får besked om laga kraft.

Hur bedömer du den klagandes möjligheter att få prövningstillstånd?

– Utifrån kriterierna för att få ett sådant ser jag ingenting som talar för det, men det där vet man aldrig.

I skisstadiet innehåller hotellpaketet cirka 200 rum, kongressmöjlighet för 400 personer samt plats för ett museum.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons