Annons

Bekymmersamt när riksdagsledamöter letar kryphål för att smörja sig själva

Den senaste veckan kan man väl knappast säga att riksdagen gjort särskilt god reklam för sig på Öland...
Publicerad 12 mars 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Riksdagen är det finaste vi har i Sverige - demokratins högborg. Allt det som vi tror på och förvaltar samlas under riksdagshusets tak.

Jag tror inte att vi väljare röstar fram de vitaste änglarna, det är liksom inte det som politik handlar om. Politik är att vilja.

Annons

Men visst borde väl politiker vilja göra rätt?

Det är bekymmersamt när den ena riksdagsledamoten efter den andra söker kryphål för att skaffa sig själv fördelar. Det är inte precis att sätta demokratin i förarsätet, utan spär bara på politikerföraktet.

Ölandsbron är Ölands största fråga, möjligtvis i konkurrens med vattenbristen. Liberalernas Emma Carlsson Löfdahl skulle debattera sin motion om en ny Ölandsbro den 4 april i riksdagen. Skriver ”skulle”, för det har hunnit rinna en del vatten under broarna sedan den där motionen skrevs.

Emma Carlsson Löfdahl har sedan 2013 plockat ut 463 000 kronor i bostadsersättning, för att hon hyrt en lägenhet av sin make för maxbelopp. Det är möjligt att det juridiskt inte leder till en tingsrättsdom, men det måste finnas någon måtta på girigheten hos en riksdagsledamot. Liberalerna själva sparkar ut henne, men riksdagsledamoten väljer själv att sitta kvar som politisk vilde med 70 000 kronor i månaden. Hur många år hon suttit i riksdagen påverkar sedan också riksdagspensionen.

SD:s Anne Oskarsson har friats av Skatteverkets övre juristinstans - hon har rätt att skriva sig var hon vill. Absolut, när/om hon verkligen flyttar över en kommungräns, inga problem. Annars blir flyttkarusellen, eller snarare brevlådeflyttanden, rejält solkig.

Gamle C-ministern Eskil Erlandsson är en Kronobergare som varit lika ofta på Öland som på moderatkvinnors lår...

Erlandsson har i alla fall haft den goda smaken att ge riksdagsslaget förlorat.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand har visserligen lämnat riksdagen, hon hinner väl inte med när hon leder utredningar som föreslår att det ska bli obligatoriskt med mer miljövänligt biobränsle i drivmedlet i flygen i framtiden? Detta när hon samtidigt sitter i styrelsen för ett bolag som bland annat har fått pengar för att forska om att utveckla förnybart drivmedel.

I förra veckan fick vi på Sveriges lokaltidningar beskedet att riksdagen säger upp alla printprenumerationer från Sveriges alla hörn. Det hade kanske inte varit så dumt om riksdagsledamöterna behållit lite rötter i det land som de är satta att förvalta!?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons