Annons

Barnen fick lära sig tova

Under världsarvsveckan har barnen fått möjlighet att testa på att tova ull. Allt från små, bollar till drakar och emojis. I onsdags var de på plats på Färjestadens bibliotek.
Färjestaden • Publicerad 18 juli 2018
Carina Ekberg hjälper till när barnen behöver.
Carina Ekberg hjälper till när barnen behöver.Foto: Emelie Nordquist

Carina Ekberg driver i vanliga fall en slöjdklubb för barn i Kalmar men nu under världsarvsveckan har hon gett sig ut på Öland och har i både Degerhamn och Färjestaden lärt barnen att tova ull.

– Det har varit jätte poppis, även bland de vuxna och det är så kul att vuxna och barn kan sitta och göra det tillsammans och inte behöver sitta bredvid och titta på, säger Carina Ekberg.

Annons

Barnen får en bit ull som de ska börja göra till en rund boll, därefter får de bygga på den med olika färger och former tills slutresultatet blir allt från en björn, bläckfisk eller ett hjärta.

– Mest poppis är ormarna, emojin och kaninen, berättar Carina.

Hanna McDonough, Svea Abrahamsson, Edda Abrahamsson och Nellie Söderström sitter och tovar i ullen.
Hanna McDonough, Svea Abrahamsson, Edda Abrahamsson och Nellie Söderström sitter och tovar i ullen.Foto: Emelie Nordquist

Några av barnen hade testat att tova förut och tyckte att det var väldigt roligt.

– Jag har gjort de på dagis innan, då gjorde jag en liten grej man sätter på tröjan, säger Svea Abrahamsson.

Nellie Söderström och Ester Norberg hade båda bestämt sig för att göra en dinousarie. – Jag ska nog göra en lila, med blåa prickar på och en rosa svans, säger Ester.
Nellie Söderström och Ester Norberg hade båda bestämt sig för att göra en dinousarie. – Jag ska nog göra en lila, med blåa prickar på och en rosa svans, säger Ester.Foto: Emelie Nordquist
Bläckfiskar, bollar, kuber, kaniner, valar och emojis låg färdiga på bordet som inspiration.
Bläckfiskar, bollar, kuber, kaniner, valar och emojis låg färdiga på bordet som inspiration.Foto: Emelie Nordquist
Svea Abrahamsson började göra en väldigt blå boll.
Svea Abrahamsson började göra en väldigt blå boll.Foto: Emelie Nordquist
Emelie NordquistSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons