Annons

Bagarprofilernas favoriter till jul

De öländska konditorierna och bagerierna bullar upp rejält inför jul men hur ser julbaket ut hemma för profilerna? Ölandsbladet tog reda på det.
Öland • Publicerad 3 december 2023
Bagarna och konditorerna berättar om sina egna julbak.
Bagarna och konditorerna berättar om sina egna julbak.Foto: vaaseenaa
Anita Blomgren-Rotschild driver Mormors i Stora Rör.
Anita Blomgren-Rotschild driver Mormors i Stora Rör.Foto: Maria Brynielsson

Anita Blomgren-Rothschild driver Mormors Pensionat Strandhagen, Mormors Bistro, Mormors Stenungsbageri och Brödboden i Kalmar. När det gäller julen är hon väldigt traditionell men har inte fingrarna själv i bunken utan regisserar hellre.

– Jag samlar barn och barnbarnen och så bakar vi tillsammans. Jag tycker det är väldigt mysigt och det blir en härlig gemenskap, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag är inte jättebra på att baka utan är hellre organisatör, ser till att alla samlas och att ingredienserna finns på plats. Bakningen överlåter jag till barnen för de är bättre än mig på det. Själv står jag bredvid och hejar på.

Vad brukar ni baka?

– Jag tycker det är underbart med lussebullar och sedan är det viktigt med pepparkakor av mormors recept. Hon brukade alltid baka pepparkakor och ge bort till nära och kära.

Men det blir även marsipan i olika former, knäck och gärna korintkakor.

– Farmor brukade alltid baka havrekex och vi får se om vi göra sådana i år. Det tar lite tid men de är supergoda.

I stenugnsbageriet i Stora Rör bullas det också upp lite extra inför jul. De gör sina traditionella saffransbullar med mandelmassa, mjuk pepparkaka och saffranskaka samt chokladpraliner.

– Vi är inget finkonditori som gör spejsade och trendiga saker. Vi håller på traditionerna, det ska dofta som det gör hemma och kännas hemtrevligt.

May-Anita Brevik driver Söderbönor i Mörbylånga.
May-Anita Brevik driver Söderbönor i Mörbylånga.Foto: Natalia Johansson

May-Anita Brevik på Café Söderbönor i Mörbylånga firar inte jul hemma men ser istället till att det blir julstämning på caféet.

– Vi firar inte jul sedan min man gick bort för åtta år sedan. Jag och barnen brukar bli inbjudna till grannen på julafton, säger hon och fortsätter:

– Men i caféet kommer vi göra lussetuttar som vi gjorde förra året där fem kronor från försäljningen går till Cancerfonden. Vi kommer också att göra saffransbullar med mandelmassa, mjuk saffranskaka och olika godisbakverk som exempelvis speglar.

Fredrik Johansson driver Fredriks bröd och bakverk.
Fredrik Johansson driver Fredriks bröd och bakverk.Foto: Magnus Anderberg
Annons

Fredrik Johansson, som driver Fredriks bröd och bakverk i Färjestaden, har en särskild familjetradition på julafton. De brukar åka på gudstjänst i Runstens kyrka och sedan blir de alltid bjudna på kyrkkaffe hos hans pappas faster i Lopperstad.

– Det är en höjdpunkt för mig. Hon har alltid bakat typ tio olika sorters kakor och bullar. Vi dricker kaffe och äter massor med kakor. Det är väldigt trevligt och mycket gott. Senare på julbordet brukar jag sikta in mig på julgodiset och där är mintkyssar och mörka chokladpraliner favoriterna.

– När det gäller själva uppladdningen inför jul så äter jag gärna saffransbullar med fyllning och pepparkakor. Hemma överlåter jag gärna bakandet till andra eftersom jag jobbar med det. Men jag brukar göra pepparkakshus med barnen, det är roligt.

På Fredriks bröd och bakverk erbjuds saffransbullar, pepparkakstomtar, vörtbröd, marsipangrisar och godis.

– Vi kommer också att ha pepparkaksdeg som folk kan ta hem och baka egna pepparkakor. Det brukar folk tycka är smidigt och det är uppskattat.

Anna K Sjögren driver Stenungsbageriet Olof.
Anna K Sjögren driver Stenungsbageriet Olof.Foto: Alexander Jensen

Anna K Sjögren, som driver Stenugnsbageriet Olof i Borgholm, kommer baka olika sorters saffransbröd och en annorlunda variant på pepparkakor.

– Jag brukar göra skurna pepparkakor med rostad mandel. Jag gör de i längder, skivar upp och lägger de i ugnen. Det blir gott och jag behöver inte kavla så mycket.

Det blir tredje julen som hon har bageriet och glädjen att baka hemma har inte försvunnit men däremot har tiden blivit mer begränsad.

– Jag driver bageriet och jag jobbar fortfarande som frilandsjournalist plus att jag gärna vill hinna umgås med min man och vår hund också. Det blir inte lika mycket bakning hemma men det är fortfarande glädjefullt när jag gör det.

– För mig är det som meditation och till jul blir det mer naturligt att ta man tar sig tid till att baka. Det är ett sätt att komma in i julstämning och även ett sätt för mig att varva ner om det är lite stressigt.

Annons

Anna K Sjögren använder också en del av hennes mormors gamla recept.

– Jag tycker det är fint, det blir ett sätt att knyta an till henne och genom det är en del av henne med i vårt julfirande.

På Stenugnsbageriet Olof kommer de även i år att ha skurna pepparkakor, mandelmusslor, saffransbullar med mandelmassa, vörtbröd och kavring men planerar även en nyhet.

– Vi funderar på att baka en julig kanelbulle av saffransdeg och pepparkakssmak i fyllningen. Vi tror det kommer att bli gott men måste testbaka först.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons