Annons

Att vila i väntan

Den som väntar på något vet hur sakta tiden går.
Ofta säger vi till varandra att tiden går overkligt fort. Men inte när vi väntar. Då går allting så sakta och otåligheten växer.
Publicerad 6 augusti 2023
Ett gråsparvpar har byggt bo i min en ampel och nu ligger fem stycken snart flygfärdiga små ulliga, gulliga ungar och väntar på att snart kunna lämna boet.
Ett gråsparvpar har byggt bo i min en ampel och nu ligger fem stycken snart flygfärdiga små ulliga, gulliga ungar och väntar på att snart kunna lämna boet.Foto: Stefan Bergman

När livet är ovisst och grått kan vi ibland tänka att det alltid kommer att förbli så. Vare sig det nu är sjukdom, arbetslöshet, andra kriser eller allmän tomhet som gör livet svårt. Men de flesta av oss har också erfarenhet av hur mörka tider kan följas av ljusare dagar. Kanske när vi får ett oväntat möte eller är med om någon oväntad händelse.

När otåligheten tränger sig på är det gott att kunna vila mitt i väntan. Oavsett vad vi väntar på. Att se tiden an med ro och tillförsikt. Att finna något gott i vilan – att kunna vara lugn och behålla ett hopp också i den svåra stunden; att tänka att med tiden kommer en lösning, även om jag inte kan se den just nu.

”Framtiden är för dem som vet hur de ska vänta.”
Ryskt ordspråk.
Annons

I våra liv dyker det upp problem och svårigheter. Somligt kan vi reda ut direkt. Annat är mycket svårare och man ser inte lösningen. Ibland krävs det handling, men andra gånger kan det rätta vara att se tiden an. Att vila i att vissa saker faktiskt löser sig av sig självt.

Det som idag verkar vara ett berg kan krympa ihop till en liten kulle om en tid, eller rentav försvinna helt. Lättare blir det när vi kan hjälpa varandra att hitta det som är gott, det som gör att vi kan finna vilan. Och låta otåligheten sjunka undan i förvissningen om att jag inte behöver göra allting själv.

Det är inte fel att ta hjälp och tröst av vänner, bekanta, grannar eller arbetskamrater. Det kan till och med vara en dubbel välsignelse – både för dig och för den som får möjlighet att hjälpa.

En strimma hav

Det är en strimma hav, som glimmar grå

vid himlens rand,

den har en mörkblå vägg,

som liknar land,

det är där min längtan vilar

innan den flyger hem.

Edith Södergran, 1892-1923, en finlandssvensk poet.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons