Annons

Åtalas för dödsolyckan körde i minst 80: ”Ett medvetet risktagande”

Nu åtalas den man som i juli 2020 körde ihjäl en mamma och hennes son på Joels väg i Färjestaden för bland annat vållande till annans död. Enligt åtalet körde mannen i minst 80 kilometer i timmen på den smala vägen.
Färjestaden • Publicerad 31 augusti 2021 • Uppdaterad 11 november 2021
Olycksbilen stannade ungefär 100 meter från olycksplatsen.
Olycksbilen stannade ungefär 100 meter från olycksplatsen.Foto: Polisen

Åtalet har blivit rejält försenat men nu är det klart att den 56-årige mannen åtalas för vållande till annans död (grovt brott), vållande till kroppsskada (grovt brott), framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik.

Enligt åtalet ska gärningen anses vara grov eftersom mannen kört bil trots att han var medveten om sitt sjukdomstillstånd, som gett uttryck i att han vid stresspåslag hamnar i ett epilepsitillstånd, bland annat när han kör bil.

Annons

Den 22 juli 2020 körde han bil på Öland mitt under turistsäsongen med väldigt mycket trafik och människor som rör sig på gator och vägar och då hamnat i ett sådant epilepsitillstånd.

”...och därigenom gjort sig skyldig till grov oaktsamhet, visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom samt då hans agerande varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag”, står det i åtalet.

– Om det här hade handlat om ett oväntat sjukdomstillstånd som en hjärnblödning hade jag aldrig kunnat väcka åtal. Men det här är ett sjukdomstillstånd som man känt till. Den misstänkte har känt till det men inte berättat för sin läkare. Därför menar jag att det är ett medvetet risktagande, säger åklagaren Kjell Janneson.

Mannen har enligt åtalet kört på den smala Joels väg, skyltat för 30 kilometer i timmen, i hög hastighet, i vart fall 80 kilometer i timmen.

Först var han mycket nära att köra på en familj med barnvagn, därefter körde han ner en lyktstolpe för att sedan köra på en cyklande familj. Mamman och en av söner avled och pappan skadades.

Bilen fortsatte framåt i ytterligare upp mot 100 meter innan den stannar av de skador den orsakats vid kollisionerna.

Den åtalade mannen varken erkänner eller förnekar brott.

Janneson menar att mannen bör dömas till ett lång fängelsestraff.

– Jag menar fängelsenivå och ordentligt dessutom. Praxis är inte helt enkelt här, men lägsta straffet för vållande till annans död är fängelse 1,5 år och här är det flera fall dessutom.

Det är två orsaker till att det tagit så lång tid menar åklagaren Kjell Janneson.

Annons

– Dels är det utredningen av bilens hastighet. Vi trodde att vi kunde få info från bilens boxar men det visade sig att den var för gammal. Då fick vi ta hjälp av utomstående utredare för att komma fram till hur fort bilen körde.

– Sen ville försvaret ha en epilepsiutredning som tar lång tid. Det är två viktiga saker som måste få ta tid.

Den utomstående utredaren har kommit fram till att olycksbilen körde i minst 80 kilometer i timmen.

– Det är en professor på sådana frågor som gjort en utredning där med med hjälp av datorer räknar ut hastigheten med hjälp till exempel skadorna på bilen.

Det är ännu inte klart när huvudförhandling i fallet sker.

– Men jag förväntar mig att det kan ta ganska lång tid, det är många som ska höras, säger Janneson.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons