Annons

Åskovädret orsakade strömavbrott och hela 50 millimeter regn

Åskovädret gav bönderna på Öland välbehövligt regn, men det varierade kraftigt från 0 millimeter till hela 50 millimeter där det var som värst.
Öland • Publicerad 27 juli 2021
Foto: Sjo

Kalmar drabbades hårt av det korta men intensiva åskoväder som drog in från sydöst på tisdagseftermiddagen. Det har rapporterats om översvämningar i källare och stora delar av staden blev strömlös.

Även Öland fick välbehövliga regnmängder men det varierar kraftigt i omfattning då åskan for in över Öland i två smala områden.

Annons

I söder var det som värst i området Stora Frö, Kleva och Mysinge som också drabbades av strömavbrott och Stora Frö fick hela 35 millimeter regn. Men i Mörbylånga kom det 10 millimeter och i Segerstad 6 millimeter och inget alls i Södra Möckleby.

I norr gick det värsta stråket söder om Bredsättra och vidare upp över Köpingsvik där det rapporteras om hela 50 millimeter regn på en timma. Men i Runsten rapporteras det exempelvis bara om 1 millimeter och i Löt kom det 7 millimeter.

Conny Johansson, som sköter väderstationen Skedemosse som finns i Störlinge, fick 37,6 millimeter regn att jämföra med 28,4 millimeter under juli hittills.

– Jag var i Kalleguta och slängde skrot när det kom och blev helt dyngsur. Det kom många blixtnedslag också, det var häftigt att se. På väg hem stod det vatten på vägen och det bildades snabbt stora kärr på åkrarna, säger han och fortsätter:

– Det kom mycket och väldigt snabbt men jag hoppas att det mesta göra nytta för växtligheten. Det borde göra nytta för böndernas majsskörd och vallskörd.

SMHI har enbart statistik för antalet blixtnedslag från moln till mark länsvis men vid klockan 16.00 på tisdagen hade det inträffat 1 785 blixtnedslag i länet.

– Under dagen har det varit många skurar över länet som gått över Öland och vidare västerut till fastlandet. Det har varit rikligt med blixtnedslag, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons