Annons

Årsmöte med Ölands Hembygdsförbund

Ölands Hembygdsförbund har haft årsmöte med Sandby-Gårdby Hembygdsförening som värd.
Gårdby • Publicerad 27 april 2017
Vid Patriarkerkorset Foto: Pelle Berglund
Vid Patriarkerkorset Foto: Pelle Berglund

1985 var det senast som Sandby-Gårdby Hembygdsförening ordnade med kringarrangemangen runt Ölands Hembygdsförbunds årsmöte och i år var det dags igen. Det passar bra då föreningen fyller 60 år i år. Det var 70 deltagare som inledde dagen i Sandby kyrka där vår pensionerade kantor Alf Ohlsson berättade för oss om kyrkan och kyrkogården. Valet av Sandby kyrka beror på att som bekant är Gårdby kyrka under renovering. Alf inledde med att tala om parsocknarna Sandby och Gårdby. Kyrkorna ligger tätt på Öland men ingenstans så nära som här, det är bara 2,2 km mellan kyrkobyggnaderna.

Socknarna har haft mycket gemensamt som skola och föreningsliv men inte kyrkolivet. Gårdbys namn härleds från ”gårr” som är gyttja, byn vid sumpmarken och Sandbys namn kommer sig av den sandiga jordmånen. Sandby kyrkas historia är typisk för en kyrka på Öland, den har funnits där sedan medeltiden, ombyggd och ersatt på sent 1800-tal. Den medeltida kyrkan som började byggas på 1100-talet har kvar sina murar under golvet på nuvarande kyrka som byggdes 1860. Den medeltida kyrkan som revs 1859 var en s.k. klövsadelkyrka med ett torn i väster och ett i öster.

Annons

Av inventarierna är dopfunten av gotländsk kalksten från tidigt 1200-tal. Den stod länge på kyrkogården som sockel till ett solur. Alf nämnde både altaruppsatsen från början av 1890-talet och kormattan som vävts av en sockenbo efter ritning av en annan. Kyrkskeppet som heter Hoppet ersatte det votivskepp som stals 1996. Hoppet byggdes av åtta sockenbor och var klar i slutet av 1990-talet. Skrovet, skuret ur ett enda trästycke kommer från båtsmannen Per Edvard Andersson Lindberg (1865- 1943). Första orgeln byggdes 1876 och hade tio stämmor. Orgeln byggdes om 1948 och fick sjutton stämmor. Organisten och tonsättaren Albert Runbäck med rötter i Övre Ålebäck i Gårdby socken planerade arbetet. Vi fick också veta att Sandby kyrka var sista öländska kyrkan som slutade med manuell ringning år 2005. Alf övergick till att berätta om kyrkogården. Runstenarna som står på kyrkogården har utgjort gavlar på en Eskilstunakista och Linné tittade på och berörde dem år 1741. Patriarkkorset som ligger öster om koret upptäcktes 1960 vid gräsklippning med maskin. Stenarna som vi ser idag är en markering av korset, det ursprungliga är övertäckt. Kyrkogårdsmuren, som vi tycker är praktfull och är stolta över, lades 1801- 05 av Fredrik Erenberg. Innan vi gick ut på kyrkogården fick vi höra orgelmusik framförd av Alf, ”Improvisation” av Albert Runbäck.

Efter besök på kyrkogården gick alla till den intilliggande Sockenstugan där Per-Åke Johansson visade runt. Den ägs sedan 2009 av Sandby-Gårdby Hembygdsförening och skänktes av Södra Ölands Kyrkliga samfällighet. Huset byggdes 1871 av på platsen två belägna fattighus och användes som det fram till 1891 då huset gjordes om till kommunalrum. I och med kommunsammanslagningen 1951 köptes huset av Sandby församling.

Sällskapet begav sig nu till Bygdegården på Sandgårdsborg. Föreningens ordförande Pelle Berglund inledningstalade och berättade om föreningens 60-åriga historia, de byggnader och kvarnar vi förvaltar och de två sockenböcker vi gett ut. Han kåserade över sig själv som utböling och hur svårt det var att förstå var man befinner sig när Bygdegården ligger i Sandby socken men på Sandgårdsborg, skolan heter Gårdby skola fast den ligger i Sandby socken och Trafikverkets skylt med ortsnamnet Gårdby står placerad innan Skrapa Albyvägen, även den definitivt i Sandby socken.

Pelle Berglund var årsmötets vice ordförande och under hans ledning valdes presidiet. Mötets ordförande blev Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens ordförande. Därefter följde årsmötesförhandlingar.Resterande delar av styrelsen tog emot kroppkakorna som levererades i värmevagn och kunde efter avslutade förhandlingar påbörja serveringen. Efter utdukning var det dags för kaffeservering och i mellantiden skedde avtackningar.

När våra besökare lämnade Sandgårdsborg kunde styrelsen pusta ut. Vi tyckte att vi ändå fått möjlighet att visa upp den lokala kulturen i form av kyrka och Sockenstuga och fått chans att berätta om föreningens verksamhet. Och bäst var väl att även styrelsen fick njuta av en kroppkakemåltid.

Ann-Marie Berglund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons