Annons

Årets vinnare av Gyllene Pumpan korad

Annika Svenneheim och Christer Larsson som driver Runstens Gård är årets vinnare av årets Gyllene Pumpa. Priset delades ut på fredagsförmiddagen.
Runsten • Publicerad 23 september 2022 • Uppdaterad 25 september 2022
Annika Svenneheim och Christer Larsson som driver Runstens Gård år årets vinnare av gyllene pumpan.
Annika Svenneheim och Christer Larsson som driver Runstens Gård år årets vinnare av gyllene pumpan.Foto: Joacim Andersson

Varje år delas den Gyllene Pumpan ut i regi av sällskapet ”Årets Ölänningar” till en eller flera personer för deras insats för Öland.

”Pristagaren ska arbeta aktivt för att odla, föda upp och framställa och/eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter.” - står det i Gyllene Pumpans stadgar.

Annons

Annika Svenneheim och Christer Larsson driver Runstens Gård och tar hem årets pris. Det meddelades på fredagsförmiddagen i Runsten.

– Lamm ligger mig oerhört varm om hjärtat, så därför är det extra roligt att få dela ut det här fina priset till två fina och duktiga människor, tack det ni gör och att ni finns, säger 1992 års årets ölänning Karin Fransson innan hon delar ut blommor till pristagarna.

Motiveringen lyder som följer, uppläst på plats av Rolf Attoff:

Runstens socken har alltid varit en genuin jordbruksbygd. Här har generation efter generation levt på att bruka jorden. Christer Larsson och Annika Svenneheim, som driver Runstens gård, är både traditionsbärare och lantbrukare i tiden. Gården drivs ekologiskt med inriktning på nöt- och lammproduktion. Dikor, ungdjur, får och lamm hjälper till att hålla de vackra sjömarkerna öppna – naturbetesmarker som har utformats genom tusentals års bete och slåtter. Utöver växtodling och djurproduktion är gårdsbutiken och ett eget Krav-certifierat styckeri en viktig del av verksamheten. I butiken säljs lamm- och nötkött från gården , lammskinn och hantverk i lammskinn och andra produkter från lokala producenter. Hos Annika och Christer arbetar också fem bordercollies som håller ordning på tackorna och lammen. På Runstens gård pågår i SLU:s regi också ett försöksprojekt med odling av lupiner – en växt som enligt forskarna har stor potential att bli en viktig gröda i Sverige som foder och livsmedel - framtidens proteinkälla för både människor och djur.”

– Det är jätteroligt. Speciellt för Christer som alltid har jobbat med mat och produktionen. Han har varit mjölkbonde innan och är uppväxt med det här. Det stärker det här att man faktiskt har gjort något bra, säger Annika Svenneheim.

Jordbruket och gården har brukats av Christer Larsson i 45 år, och 2004 startade han och Annika upp gårdsbutiken.

Annika Svenneheim och Christer Larsson får blommor av Karin Fransson.
Annika Svenneheim och Christer Larsson får blommor av Karin Fransson.Foto: Joacim Andersson
Sven Ekberg presenterar utmärkelsen och Rolf Attoff läser motiveringen till årets vinnare av Gyllene pumpan.
Sven Ekberg presenterar utmärkelsen och Rolf Attoff läser motiveringen till årets vinnare av Gyllene pumpan.Foto: Joacim Andersson
Gyllene Pumpan

Tidigare vinnare:

Gunnar Kvarnbäck

Torsten Kellander

Johann Thaurer

Karin Fransson

Agne Thuresson

Josef Weichl

Kristina Jönsson

Ingrid Dahlberg

Betsy Gottfridsson

Eva Petersson

Lina och Pelle Boman/Hermansson

Ulf Sturesson

Christer och Gunilla Strandå

Tomas Isaksson

Birgittas Matbod

Veronica och Mikael Thernström

Anders Lindgren

Gunilla Kinley Silfverberg

Ölandskommunerna

Ninni och Ingvald Petersson

Ekberg & Forsberg

Rose-Marie och Jonas Petersson

Mats Sjögren

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons