unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ärendet om högstadiet går vidare – kammarrätten prövar Hansa Byggs överklagan

På fredagen meddelade Kammarrätten att kommer att överpröva målet mellan Hansa Bygg och Mörbylånga kommun angående ny högstadieskola i Färjestaden. ”Vi hade nästan förväntat oss det”, säger skolchef David Idermark.
– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark.
– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark.
Foto: Maria Wiell

När Mörbylånga kommun slutförde upphandlingen av den nya högstadieskolan gick anbudet till P & E Invest AB med Hansa Bygg AB som tvåa. De senare överklagade beslutet och begärde prövningstillstånd hos Kammarrätten då de menade att kommunen hade hanterat anbudet fel.

På fredagen kom beslutet från rätten, då ärendet hade föredragits för rättens ledamöter. ”Kammarrätten meddelar prövningstillstånd”.

Tidigare har utbildningsnämnden tagit beslut om att skolstart skall kunna ske höstterminen 2021.

– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark sedan han tagit del av Kammarrättens besked.

– Vi visste att det inte fanns något prejudikat i de frågor som Hansa Bygg överklagade och förstod då att rätten rimligen vill pröva det. Vi har förstått att det kan ta 3-6 månader och då håller fortfarande vår plan om att skolan kan komma igång höstterminen 2021.

Och om Hansa Bygg får rätt i Kammarrätten?

– Då följer ju nästa steg och då kan det bli riktigt intressant.

Mörbylånga kommuns mark- och exploateringschef Bengt Johansson säger att han hade hoppats att Hansa Bygg inte skulle ha beviljats prövningstillstånd.

– Men nu får vi ju ta den här processen, förhoppningsvis blir det klart före sommaren. Kommunen skall lämna yttrande till Kammarrätten senast den 18 mars, vår jurist kommer att sätta igång med det direkt.

Om ett par månader kommer troligen utslaget från Kammarrätten. Vad händer om det är till Hansa Byggs fördel?

– Då får de tilldelningen av skolan antar jag, de var ju tvåa i upphandlingen. Men det är klart att det kan bli fler överklagningar i en sådan situation, säger Bengt Johansson.

I en kort kommentar från P & E Invest säger Jesper Thiman, Investment manager, till tidningen:

– Kan bara sammanfatta att detta minskar chanserna för Färjestaden att få en högstadieskola inom en överskådlig framtid.

Läs mer