Annons

Är det möjligt...

Inte en dag utan rapporter om ond bråd död och hat som växer mellan människor och leder till tragedier av stora mått.
Publicerad 15 oktober 2023
Ett ögonblick av lugn med spegelblankt vatten på Hornsjön på norra Öland, mellan alla blåsiga höstdagar. Foto: Eva Hall.
Ett ögonblick av lugn med spegelblankt vatten på Hornsjön på norra Öland, mellan alla blåsiga höstdagar. Foto: Eva Hall.

Svåra sjukdomar som drabbar nära och kära, utsatthet genom arbetslöshet, mobbing i skolan, våld och övergrepp i familjen. Och så dessa krig som påverkar oss alla även om vi inte är mitt inne i dem. Det finns så mycket som oroar oss och gör oss rädda – varje dag.

Inte en dag utan dessa många fruktansvärda och tragiska händelser.

Annons

Är det då möjligt att någon liten stund finna lugn och ro, kunna koppla bort omvärlden för att hämta ny kraft. Nytt mod för att kunna gå vidare i livet på jakt efter det som ändå står över allt det onda. De goda stunderna mitt i det mörka. Den goda och glada tonen i livet som en motvikt till de många mollackorden.

Det kan verka svårt, men jag tror att det är alldeles nödvändigt.

””Ibland är mod en liten tyst röst i slutet av dagen som säger ”Jag ska försöka igen i morgon.””
Mary Anne Radmacher, amerikansk författare

Kanske var det precis det som Eva gjorde när hon tog en promenad till Hornsjön på norra Öland och fick blicka ut över den helt spegelblanka ytan. Kanske är det lugnet och ron som någon finner under en promenad i Mittlandsskogen där han har vandrat så många gånger tidigare och känner varje stig.

Kanske finns lugnet och återhämtningen i mötet med en nära vän en stund då ingenting annat är i fokus än ert samtal, er gemenskap. Kanske finns lugnet vid ljusbäraren i din kyrka, där du har tänt ett ljus för dig själv och dina nära.

Tids nog tvingas vi återvända till vardagen, till allt som oroar och gör oss förtvivlade och som vi inte kommer undan. Tids nog – när vi har fått tanka energi och kraft som ger mod att söka efter de vackra stunderna.

De vackra stunderna, lugnet, ron och vilan som vi får dela med oss av till varandra. Visst är det möjligt!

Sommar-Ro

Täcka tid, som muntrar allt,

Och i dig allt ljuvligt sluter,

Liv i Kulna Sinnen gjuter,

Du mig roar tusend falt.

I min tysta enslighet,

Dit ej storm ell’ oljud hinner

Jag ett lugn, en stillhet finner,

Som ej mången skatta vet.

Långt från Världsens buller skild,

I min låga jorde-hydda,

Bli ej mina Sinnen brydda

Av den retand lyckans bild.

Hedvig Charlotta Nordenflycht, 1718-1763, författare

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons