Annons

Antalet utländska besökare ökar – Turistchefen: ”Det är under en bra period”

De utländska gästnätterna på Öland ökade förra året jämfört med 2017. Det innebär att fler åker till ön under för och eftersäsong. Anledningen till ökningen beror på flera parametrar.
ÖLAND • Publicerad 11 februari 2019
Foto: ARKIV

Turistchefen Johan Göransson är väldigt nöjd med de preliminära siffrorna för antalet kommersiella gästnätterna 2018. Jämfört med 2017 ökade Öland med 4 013 gästnätter och det landade totalt på 1 436 214 gästnätter.

Men det anmärkningsvärda är att antalet internationella gästnätter ökade med 13 procent och de flesta kommer från Tyskland, som står nästan för hälften.

Annons

– Det är glädjande siffror. De utländska ökar och det är under en bra period vilket är under för- och eftersäsong, säger Johan Göransson, turistchef, Ölands Turismorganisation.

Beror detta på riktad marknadsföring?

– Det är svårt att hitta en anledning, det handlar om olika parametrar. Dels har regionen jobbat med marknadsföring men också personalen här har gjort ett bra jobb med att rikta sig till olika målgrupper från Norge, Danmark och Tyskland.

– Vi jobbar även tätt med våra duktiga boendeanläggningar som är positiva och sprider det goda budskapet. Vi på Öland är bra när det gäller att visa ett gott värdskap och får positiva omdömen från våra gäster.

Hur viktigt är det med utländska besökare?

– Det blir en annan ekonomi och exportvärde jämfört med inhemska gästnätter. Det kommer in nya pengar och det är viktigt för oss i framtiden.

Vad är den största utmaningen för Öland som turistmål framöver?

– Vi har en fin strategi i botten som har klubbats igenom av våra politiker som vi jobbar vidare med. Öland har så mycket att erbjuda besökare som kommer hit. Det ger angenäma möjligheter till oss. Det gäller att paketera dessa på ett bra sätt och fortsätta på den fina inslagna vägen.

Johan Göransson, turistchef på Öland.
Johan Göransson, turistchef på Öland.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons