Annons

Anrikt hus till salu: Flyttades från Småland år 1860 – ”Läckert hus”

1860 flyttades huset till Borgholm från Småland och har under sin 160-åriga historia i staden rymt en hel rad verksamheter. Nu är det till salu.
Borgholm • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 18 oktober 2021
Lilla Nyborg är en av Borgholms äldsta fastigheter och är nu till salu.Foto: Svensk fastighetsförmedling

Lilla Nyborg, en av Borgholms äldsta fastigheter, är nu till salu. Byggnaden flyttades från Högsby i Småland 1860 till sin nuvarande plats längs Storgatan, själva huset har anor från 1700-talet.

Under sina drygt 160 år i Borgholm har huset rymt flera verksamheter och många år som handelsbod. Från 1920 och 60 år framåt ägdes gården av konstnären Vera Nilsson som lät inreda ateljé i huvudbyggnaden.

Annons

– Det är verkligen ett läckert hus med ett jättebra skick där den gamla charmen är bibehållen. Det behöver målas om annars är det jättefräscht, säger Kjell Jakobsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Huset har 16 rum på tre plan som är fördelade på 400 kvadratmeter i boarea och 120 kvadratmeter i biarea. På bottenplan finns den gamla handelsboden, på plan två finns en stor bostad och på plan tre finns en trerumslägenhet.

På tomten finns även det gamla gårdshuset och vagnslidret som totalrenoverades för åtta år sedan av förra ägaren och rymmer nu en lägenhet samt garage och förrådsutrymmen.

Här saknas innehåll

– Det finns många möjligheter med huset med handelsboden på bottenplan där det genom åren varit flera verksamheter. Det går också att hyra ut lägenheter.

Huset förklarades som byggnadsminne 1980 och är idag Q-märkt. Det innebär att fastighetsägare behöver tillstånd från länsstyrelsen för att göra ändringar som strider mot byggnadsminnets skyddsbestämmelser.

– Det gör att det inte riktigt går att göra vad som helst i huset. Det kan exempelvis bli svårt att öppna ett bed and breakfast eftersom man inte kan bygga brandtrappor och riva väggar. Men det går att ha annan verksamhet i huset, genom åren har det bland annat funnits café, frisör och massör.

Bakom huset finns en stor trädgård.Foto: Svensk fastighetsförmedling
På tomten finns även det gamla gårdshuset och vagnslidret som totalrenoverades för åtta år sedan av förra ägaren.Foto: Svensk fastighetsförmedling
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons