Annons

Ännu en vindkraftspark planeras utanför Öland: ”Stå på flytande fundament”

Aurora kan få sällskap av ännu en jättelik vindkraftpark mellan Öland och Gotland. Företaget Hexicon vill bygga maximalt 220 verk söder 30 kilometer öster om Öland.
Öland • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 29 oktober 2021
Företaget Hexicon vill bygga 220 flytande vindkraftverk mellan Öland och Gotland.
Företaget Hexicon vill bygga 220 flytande vindkraftverk mellan Öland och Gotland.Foto: Hexicon

Representanter för OX2, som planerar att bygga Aurora, var i Runsten i veckan för ett samrådsmöte. Riktigt så långt fram i planeringen är inte Hexicon.

– Vi är slutet av samrådsprocessen så det är väldigt tidigt ännu, säger Hexicons vd Marcus Thor.

Annons

Företaget har hittills mest jobbat mot den globala marknaden men vill nu uppföra tre flytande vindkraftsparken utanför Sveriges kust, ett av dem mellan Öland och Gotland. Kultje som projektet kallas är planerat ungefär 30 km från Öland och drygt 20 km från Gotland.

”"Vår förhoppning är att kunna börja bygget 2025””
Marcus Thor, vd Hexicon

Vindkraftverken kommer att stå på flytande fundament och elen ska ledas genom en kabel in till land. Då vindförhållandena är bättre långt ute till havs bedöms parken när den är fullt utbyggd att ha en potential att producera 11 TWh per år.

Detta kan jämföras med hela elförbrukningen i Gotlands, Kalmar, Jönköpings, Kronobergs och Blekinge län som totalt är på runt 13 TWh per år enligt företagets samrådshandlingar.

Området där Hexicon vill anlägga sin vindkraftpark.
Området där Hexicon vill anlägga sin vindkraftpark.Foto: Hexicon

Här saknas innehåll

– Det som skiljer oss från många andra är att vi ser att det finns ett moget teknikunderlag för vindkraft även på djupt vatten. På så sätt kan man komma ut och undvika synfält från land och öar och även minimera konflikter med annan kustnära verksamhet som fiske och militär, säger Thor.

Vindkraftsparken Kultje planeras ha maximalt 220 verk med en maximal höjd av 350 meter, på förankrade flytande fundament. Rotorbladens diameter från spets till spets är 330 meter. Ytan blir mer än 550 kvadratkilometer.

– Vår förhoppning är att kunna börja bygget 2025, men vi är händerna på myndigheterna som måste ge oss tillstånd. När väl ett klartecken getts kan verken vara klara på 2-3 år, säger Thor.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons