Annons

Annorlunda greppet för att locka personal till hemtjänsten: ”En unik satsning”

Jobba 85 procent men få lön för heltid. Det är Mörbylånga kommuns nya giv för att försöka locka personal till hemtjänsten i Degerhamn.
Degerhamn • Publicerad 10 maj 2022
Mörbylånga kommun hoppas att mindre arbete för samma lön kan locka fler till hemtjänsten i Degerhamn.
Mörbylånga kommun hoppas att mindre arbete för samma lön kan locka fler till hemtjänsten i Degerhamn.

Under en lång tid har Mörbylånga kommun haft svårt att hitta personal till hemtjänstgruppen längst söderut på ön. Nu tar man till ett annorlunda grepp för att hitta kvalificerad personal.

Anställda inom hemtjänsten i Degerhamn behöver bara jobba 85 procent, men får ändå betalt för 100 procent.

Annons

– Det är en unik satsning som vi hoppas ska göra att fler vill jobba i Degerhamn, säger Sofi Ludvigsson Ferm som är verksamhetschef för äldreomsorgen i kommunen.

Problemet med att hitta och behålla personal i Degerhamn är inget nytt fenomen.

– Det har under en lång tid varit svårt att rekrytera och behålla personal och mycket har att köra med att det lång väg att köra för de som bor runt Färjestaden. Vi har funderat på olika lösningar och testade för ett år sedan att ge de anställda i Degerhamn fem extra semesterdagar. Men det har inte gett det resultat vi hoppades.

Därför bollade man olika förslag med medarbetare och fackförbundet Kommunal och kom fram till att alternativet med minskad arbetstid för full lön var det mest bästa.

– Vi hoppas att detta kommer göra Degerhamn till en mer attraktiv arbetsplats och att det gör det värt att köra ner dit. Det är ju inget fel på arbetsplatsen utan det handlar om att det är långt att köra, säger Ludvigsson Ferm.

Ni tror inte att det är risk att övriga kommunanställda tycker att det är orättvist att de på hemtjänsten i Degerhamn får det här avtalet?

– Vi kände redan med de fem extra semesterdagarna att det fanns en risk för det. Men vi tror ändå inte att det ska bli något problem. Vill man ta del av det så kan man ju söka en tjänst i Degerhamn.

Det nya avtalet träder i kraft 5 september och gäller tillsvidareanställd, de med längre vikariat och semestervikarier. Det betyder att det tidigare avtalet med fem extra semesterdagar försvinner.

Men först gäller det att försöka lösa sommarbemanningen där det går framåt, men fortfarande saknas en del personal.

– Vi saknar 25 semestervikarier inom social omsorg och känner oss lite stressade över det. Det är jättesvårt att få tag på medarbetare med rätt kompetens, framför allt till sommaren, säger Sofi Ludvigsson Ferm.

”Det är en unik satsning som vi hoppas ska göra att fler vill jobba i Degerhamn.”
Sofi Ludvigsson Ferm
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons