Annons

Anna Rydstedt-sällskapet firar 10 år med digert program

Den 4 juli varje år håller Anna Rydstedt-sällskapet årsmöte i poetens hemort Ventlinge. I år är det tio år sedan sällskapet grundades och därför kommer mötesdagen att fyllas med ett extra digert program.
VENTLINGE • Publicerad 2 juli 2019
Under firandet av Anna Rydstedt-sällskapets 10-åriga tillvaro invigs bland annat denna sten till minne av skalden. Styrelsemedlemmen Marianne Hedelin och ordföranden Viktoria Bengtsdotter Katz är delansvariga för arrangemangen.
Under firandet av Anna Rydstedt-sällskapets 10-åriga tillvaro invigs bland annat denna sten till minne av skalden. Styrelsemedlemmen Marianne Hedelin och ordföranden Viktoria Bengtsdotter Katz är delansvariga för arrangemangen.Foto: Anders Marell

Datumet den 4 juli är valt för att högtidlighålla Anna Rydstedts dödsdag, som inföll denna dag år 1994. Eftersom det i år alltså är 25 år sedan skalden avled så börjar programmet med en samling vid graven. Då har man redan det formella bakom sig, nämligen årsmötet, som klaras av innan det egentliga minnesprogrammet börjar.

Årsmötesdeltagarna på en retroaktiv verksamhetsberättelse i sin hand, en lunta som täcker alla de hittills gångna verksamhetsåren. Det är en imponerande exposé över arrangemang i syfte att sprida och befästa Anna Rydstedts namn. Platser där evenemang ägt rum är – förutom naturligtvis Öland – Eslöv, Skarpnäck, Lund, Kalmar, Göteborg, Stockholm. Av dessa sticker Lund ut där en särskild grupp hållit grytan särskilt livligt puttrande. Stockholm kommer snäppet efter.

Annons

– Vi tycker att våra ansträngningar har burit frukt, säger företrädarna för föreningen vid pressträffen dagarna före årsmötet. Alla arrangemang har fungerat som ringar på vattnet, om det blir allt fler som nämner Annas namn och gärning.

Tidningsurklipp visas som bevis som innehåller citat från en stockholmsk kulturchef som först, till synes utan att skämmas, erkänner att hen ”heeeelt” missat Anna Rydstedt, men att hen nu lärt bättre. Kulturchefer i storstaden behöver tydligen inte tentera innan de anställs.

I skrivarstugan är det sedan dags att presentera en ny liten hanterlig skrift med titeln ”Tolv omistliga dikter av Anna Rydstedt”. Innehållet har valts av styrelsen sedan medlemmarna haft möjlighet att säga sitt. Och i skrivarstugan kommer dikterna att presenteras och valet av dem att motiveras.

Efter mingel i trädgården vandrar man sedan längs Anna Rydstedt-stigen ner till Maren, där det sker avtäckning av en steninstallation till minne av Anna Rydstedt. Ta med picknickkorg, uppmanar ordföranden Viktoria Bengtsdotter Katz.

Även om dagen efter detta är slut, är 10-årsfirandet ändå inte slut. Under de två kommande kvällarna framförs ”Bannlyst prästinna” av samma uppsättning av dansare och musiker som under 2018. På fredagen sker detta i Gårdby kyrka, på lördagen i Kastlösa kyrka.

Dikter av Anna Rydstedt har tidigare översatts till kinesiska. Nu har även en samling översatts till norska – och sålts slut.
Dikter av Anna Rydstedt har tidigare översatts till kinesiska. Nu har även en samling översatts till norska – och sålts slut.Foto: Anders Marell
Anders MarellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons