Annons

American Days laddar för megafest – ”Ska bli störst i Skandinavien”

Fem månader kvar till American Days och Lundegård är redan slutsåld, nu ska resterande campingar fyllas. Verner Hemmingsen laddar för att anordna den största amerikanska festivalen i Skandinavien.
Lundegård • Publicerad 23 januari 2023 • Uppdaterad 30 maj 2024
Det väntas komma 5 000 bilar och 25 000 besökare från hela Skandinavien till American Days på Lundegård.
Det väntas komma 5 000 bilar och 25 000 besökare från hela Skandinavien till American Days på Lundegård.Foto: Peter Boström, ti-ja, MikevanSchoonderwalt

Den 1-4 juni drar American Days igång på Lundegårds Camping & Stugby där det amerikanska 1950- och 1960-talet ska hyllas med tidstypiska fordon, musik och mat.

Det väntas komma 5 000 bilar och 25 000 besökare från hela Skandinavien.

Annons

– Jag undrar vad det är jag har satt igång egentligen, det kan bli helt otroligt stort. Det här blir en happening för alla ölänningar. Det här är ingen stängd festival som Super Rallyt var utan alla är välkomna, säger festivalgeneralen Verner Hemmingsen.

Det är flera månader kvar till evenemanget men Lundegårds camping är slutsåld. Nu håller de på att fylla resterande campingar i Köpingsvik och Borgholm.

– Vi har sålt 2 000 biljetter på förköp som annars brukar gå jättetrögt. Men det går väldigt bra.

Redan nu har de gjort klart med Lungegård om ett femårsavtal.

– Det här är en långsiktig satsning och det finns möjlighet att förlänga avtalet om båda parter vill det. Mitt mål är att det här ska bli störst i Skandinavien.

Det blir större än Power Big Meet?

– På Power Meet kommer alla med sina bilar på morgonen, går runt och tittar på bilarna och marknaden men sedan åker de igen på eftermiddagen. Här är det fordon, musik och mat i flera dagar. Jag gör fyra festivaler i en.

Planeringen är i full gång och många bitar har fallit på plats. De kommer att anordna American Motor Trophy där 500 bilar från 1950- och 1960-talet kommer att delta.

– Det blir inga problem att få tag i 500 bilar. Det har redan anmälts bilar från Finland, Danmark, Norge och jag vet om 15 bilar som ska komma från Polen. Det här har spridits utanför landets gränser.

John D´Agostino blir gästdomare.

Annons

– Det är en av världens bästa bilbyggare och han tvekade inte när han fick frågan om att vara med. Vi flyger in honom från USA. De andra killarna i juryn är top of the Line i Sverige inom detta. Jag jobbar med det bästa folk jag kan få tag i för annars går det inte.

Förutom detta anordnas matfestivalen Chicago Street Food där det nyligen blev klart att uppmärksammade Holy Smoke från Höganäs kommer att delta.

– Matfestivalen kommer ligga utanför området och det behövs ingen entrébiljett för att ta del av goda maten. Är man där och blir sugen på att komma in går det att köpa en endagarsbiljett.

Här saknas innehåll

14 band är i skrivande stund klara för musikfestivalen American Nights där det i slutändan kommer att bli cirka 25 band som uppträder på fyra scener.

– Det finns fyra stora musikfestivaler i den här genren, High Rockabilly i Spanien, Viva Las Vegas i USA, Rockabilly Rave i England och sedan är det American Nights på Lundegård. Alla artister som kommer hit har uppträtt på de största festivalerna och Lasse Strandheim har plockat in det absolut bästa.

Förutom allt detta blir det även massor av andra aktiviteter som exempelvis dansuppvisningar, marknadsplats, motorcykelutställning, utställning med 30 lastbilar från USA och ett bilförsäljningsområde.

– Jag ser verkligen fram emot att öppna portarna och se alla besökare gå in och njuta av allt detta. Alla ska känna sig välkomna, dag som natt. Det här kommer att bli något i hästväg.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons