Annons

Ambulanskrisen: Ansöker om dispens för norra Öland – ”Så snabbt som möjligt”

Prekära ambulansläget: Vid ett extra möte bestämdes att Löttorp blir ett av två ställen där man ansöker om dispens för att kunna lösa personalbristen.
– Vi vill kunna öka ambulanstillgängligheten så snabbt som möjligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län.
Norra Öland/Kalmar län • Publicerad 9 december 2023 • Uppdaterad 11 december 2023
Ambulans i Löttorp.
Ambulans i Löttorp.Foto: Michael Ståhl

Och nu skrider Region Kalmar län till handling, ansöker om dispens från reglerna för dygnsvila för ambulansstationen i Löttorp. Som ett av två ställen i länet, ihop med Ålem. Det beslutades vid ett extra regionstyrelsesammanträde på fredagskvällen.

Annons

– Med en dispens kan vi arbeta på det traditionella sättet i väntan på en annan lösning eller att vi hinner rekrytera personal. Vi vill kunna öka ambulanstillgängligheten så snabbt som möjligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län.

Sedan den 1 oktober ska alla medarbetare i kommuner och regioner ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Det betyder att varje arbetspass ska följas av dygnsvila.

Nya scheman enligt de nya reglerna har införts men när det gäller ambulansverksamheten har regionen inte lyckats bemanna med befintlig personal.

”Detta märks främst på de två platser som nu omfattas av dispensansökan där ambulanser har fått ställas av mer frekvent vilket minskar ambulanstäckningen”, uppger Regionen i sitt pressmeddelande.

”Regionens ambition är att på sikt ha schemaläggning som uppfyller de nya kraven utan att behöva nyttja dispens”
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län.

När alla möjligheter att bemanna inom ramarna för de nya bestämmelserna är uttömda finns en möjlighet att ansöka om dispens, den gäller med start snarast möjligt men som längst till och med 30 september 2024.

– Regionens ambition är att på sikt ha schemaläggning som uppfyller de nya kraven utan att behöva nyttja dispens, säger Johan Rosenqvist.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons