Annons

Alvarets unika testfält presenteras för kartälskare i Sverige

Litteraturälskarna har sin bokmässa och en motsvarighet inom kartbranchen är ”Kartdagarna”. I år presenterar Oddbjörn Andersson sitt arbete med Ölands testfält.
Sverige • Publicerad 19 april 2021
Oddbjörn Andersson gav ut boken ”Ölands testfält” 2019 och har sedan dess hållit ett stort antal föreläsningar. 21 april är han en av föreläsarna på årets ”Kartdagar”.
Oddbjörn Andersson gav ut boken ”Ölands testfält” 2019 och har sedan dess hållit ett stort antal föreläsningar. 21 april är han en av föreläsarna på årets ”Kartdagar”.Foto: Karl Nilsson

”Hur räddar geodata världen?” är temat för årets kartdagar, motsvarigheten till litteraturälskarnas bokmässa. Där blir ett av inslagen ”Ölands testfält” när Oddbjörn Andersson berättar om sin bok och sina upptäckter på Alvaret.

– Idag är höjduppgifter det mest efterfrågade när kustnära kommuner måste planera för en eventuell höjning av havsnivån. Lantmäteriet får fram dessa uppgifter genom att scanna av marken med avancerad laserteknik, säger Oddbjörn Andersson som har skrivit boken ”Ölands testfält”.

Annons

– Projekteringstiden för anläggande av motorvägar, nya stadsdelar och vattenkraftsbyggen kunde kortas till en bråkdel jämfört med tidigare.

Arrangörer för Kartdagarna är anrika Kartografiska Sällskapet tillsammans med Lantmäteriet, Rymdstyrelsen och gps-leverantören Esri Sverige.

Oddbjörn Anderssons bok kommer att delas ut av Kartografiska sällskapet till alla deltagare vid kartdagarna 2022 då årets evenemang sker digitalt.

– Två år försenat kommer alla deltagare att få var sitt exemplar av boken "Ölands testfält - Stora alvarets bäst bevarade hemlighet", säger Oddbjörn som kommer att hålla ett föredrag om testfältet den 21 april.

Samma dag blir det en föreläsning med Annika Björklund från Riksarkivet om ”Sandby borg och andra öländska fornborgar i det historiska kartmaterialet”.

Oddbjörn inventerade Stora alvaret under flera år för att hitta de många mätpunkter i form av betongblock som började användas 1955.
Oddbjörn inventerade Stora alvaret under flera år för att hitta de många mätpunkter i form av betongblock som började användas 1955.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons