Annons

Alexander Jensen: Alexander Jensen: ”Våren kom och Borgholmarna fick galna kosjukan”

När kommer egentligen våren? Det har vi ölänningar undrat i över en månad. När den väl kom skulle vi göra precis allting på
Alexander JensenSkicka e-post
KRÖNIKA • Publicerad 12 april 2018
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hösten var kall, regnig, dimmig och dessutom riktigt lång. När vi trodde att vi skulle få slippa vintern och istället direkt få vår kom kung Bore lika plötslig, oönskad och oläglig som restskatt på deklarationen. Det verkade som att den aldrig skulle ta slut.

Normalt brukar våren komma i mitten av mars men trots flera vårtecken fortsatte temperaturmätaren att visa minusgrader och meteorologerna att varna för blötsnö och isande vindar.

Annons

Vi ölänningar har väntat som barn på julafton efter den där härliga vårvärmen som får oss att vakna ur dvalan och lätta upp våra tunga sinnen.

Hoppet tändes i påsk för då fick större delen av Öland meteorologisk vår. I helgen fick vi äntligen en rejäl försmak på sommaren, temperaturen steg till 20 grader i solen.

Det här hade jag och min fästmö absolut ingen aning om. Vi har ett pressat tidsschema med förberedelser för både flytt och bröllop, därför måste varje ledig timma utnyttjas optimalt. I söndags var vi därför isolerade i lägenheten med 40 flyttkartonger som skulle fyllas. Vi rensade, packade och bråkade om vilka saker som borde slängas eller sparas. Vi hade inte en tanke på att titta ut genom fönstren förrän sent på eftermiddagen.

Då fick vi gnugga våra ögon ordentligt.

Borgholmarna hade blivit galna, de betedde sig som korna vid vårens första kosläpp. Folk gjorde glädjeskutt, sprang fram och tillbaka. Dessutom iförda endast t-shirts, shorts och utrustade med glassar.

”Har Sverige vunnit VM i fotboll?”, undrade min flickvän.

”Nej men staden har nog drabbats av galna kosjukan”, kontrade jag.

Vi förstod absolut ingenting, förrän vi klev ut på balkongen. Det var helt underbart att gå ut i t-shirt utan att få köldskador av nordanvinden och även vi drabbades av vårkänslor.

Vi lämnade flyttkaoset och gav oss ut på en promenad i värmen utan våra tunga vinterjackor. Hälften av Borgholms befolkning åt glass vid parkbänkarna och andra halvan mötte vi i Slottsskogen. När vi var på väg hem såg vi massor av nyklippta gräsmattor och vi kände hur grilldoften bredde ut sig och snabbt lade sig som ett moln över hela staden.

Vi ölänningar var så desperata efter våren att när värmen väl kom skulle vi göra precis allting som förknippas med sommar samtidigt. Jag hörde exempelvis om bagaren som fick slut på kaffebröd för alla skulle fika, glassförsäljaren var hysterisk för på några timmar ekade glassboxarna tomma och golfbanorna invaderades.

Annons

I tisdags var det bistra höstvädret tillbaka och jag känner redan hur vårförkylningen håller immunförsvaret igång. Men det är korta bakslag, snart är våren här på riktigt och då snart även sommaren.

Underbart, det behöver vi!

Annons
Annons
Annons
Annons